Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Свързани новини

05.07.2023 17:37

Иран отправи призив към незападните държави

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Иран Ебрахим Раиси призова да се изостави щатският долар в световната търговия, за да се намали зависимостта от западната финансова система.

Във вторник, обръщайки се чрез видеовръзка към виртуална среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), иранският лидер призова нейните членове да сложат край на дългогодишната доминация на зелените пари.

"Хегемонията на западния свят допринесе за хегемонията на долара. Необходимо е да се премахне този инструмент на хегемония в световната практика и да се използват националните валути за разплащания между държавите, за да се създаде нов световен ред", заяви Раиси.

Техеран иска да разшири сътрудничеството си с Русия в изграждането на нови транспортни маршрути в Ислямската република, добави той.

През май руският президент Владимир Путин и неговият ирански колега подписаха споразумение за изграждането на железопътна линия между иранските градове Рашт и Астара.


Железопътната линия, свързваща двата града, е част от Международния транспортен коридор "Север-Юг" (INSTC) - 7200-километрова мултимодална транзитна система, която свързва корабни, железопътни и шосейни маршрути за превоз на товари между Индия, Иран, Азербайджан, Русия, Централна Азия и Европа.

Иранският президент също така подчерта, че членството в ШОС ще спомогне за стимулиране на икономическото развитие в страната му.

Иран стана пълноправен член на ШОС по време на настоящата среща на върха на организацията, която беше председателствана от индийския министър-председател Нарендра Моди.

Организацията е основана през 2001 г. като блок за икономика и сигурност от президентите на Русия, Китай, Киргизката република, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан. Индия и Пакистан станаха постоянни членове през 2017 г.

Иран постепенно излиза от дипломатическата изолация и укрепва връзките си с ключовите си съюзници. През изминалата година Москва и Техеран значително засилиха икономическото си сътрудничество в условията на западните икономически санкции. По официални данни двустранният търговски оборот почти се е утроил от 1,6 млрд. долара през 2019 г., достигайки 4,6 млрд. долара през 2022 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни