Иран и Индия подписаха двустранно споразумение за по-нататъшно развитие на пристанище Чабахар, с което се създава "дългосрочна рамка за сътрудничество" за стратегическото морско съоръжение, разположено на югоизточния бряг на Иран, съобщи Economic Times.

Свързани новини

21.01.2024 07:31

Индия сключи споразумение за първия чуждестранен пристанищен проект

Видян 23405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран и Индия подписаха двустранно споразумение за по-нататъшно развитие на пристанище Чабахар, с което се създава "дългосрочна рамка за сътрудничество" за стратегическото морско съоръжение, разположено на югоизточния бряг на Иран, съобщи Economic Times.

Индийският министър на външните работи С. Джаишанкар, който е на двудневно посещение в Иран в рамките на продължаващия обмен на високо равнище между двете страни, се срещна с иранския министър на пътищата и градското развитие Мехрдад Базрпаш за обсъждане на Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC).

Новото дългосрочно споразумение трябва да замени първоначалното, което се удължаваше всяка година и обхващаше само операциите на Индия на терминала Шахид Бехешти на пристанище Чабахар. Новосключеното споразумение ще бъде валидно за срок от десет години и ще бъде автоматично удължавано.

Първият етап на пристанище Чабахар беше разработен и пуснат в експлоатация от тогавашния президент Хасан Рухани през 2017 г. Ню Делхи инвестира много в съоръжението, което позволява на индийските стоки да заобикалят Пакистан и да достигат до блокирания от сушата Афганистан и страните от Централна Азия.


"Подробно и продуктивно обсъждане на създаването на рамка за дългосрочно сътрудничество по отношение на пристанище Чабахар. Също така обменихме мнения относно Международния транспортен коридор Север-Юг", написа Джаишанкар на X.

INSTC, който преминава през пристанище Чабахар, се използва основно за придвижване на стоки от Индия, Иран, Азербайджан и Русия по море, железопътен и автомобилен транспорт. Маршрутът се разглежда като опит на Ню Делхи да създаде алтернатива на китайската инициатива Един пояс, един път.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби