Очакваме днес да имаме отговор и да назначат човек, с който да водим преговорите

Свързани новини

29.08.2022 14:58

Има принципно споразумение за двойно увеличение на резервирания от България капацитет газ от Александруполис: Росен Христов

Видян 1710 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България очаква отговор от "Газпром" до края на деня дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ. Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов:
 
"Очакваме днес да имаме отговор и да назначат човек, с който да водим преговорите. Ние не искаме да променяме договора с "Газпром". Искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките, така че физически да може да ги получим, някакви гаранции, свързани с плащането и евентуално да обсъдим и цената. Така, че ние първо трябва да започнем да преговаряме, за да можем да изпратим нашите искания".


От своя страна, президентът Румен Радев обяви, че служебното правителство започва в най-кратък срок търгове за доставка на газ, като ще остави на следващия редовен кабинет да завърши процедурите.


Министър Христов обяви след края на срещата при президента Румен Радев с представителите на компаниите "Газтрейд" и "Копелузос груп", че е постигнато принципно споразумение за двойно увеличение на резервирания от България капацитет за втечнен природен газ от терминала в Александруполис от 500 милиона кубически метра синьо гориво годишно на 1 милиард кубически метра.

"ДО момента това решение не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в проекта е едно, а капацитетът, който сме резервирали и възможността да получаваме газ, е съвсем отделно, така че в момента го получаваме двойно - от 500 млн. на 1 млрд. кубически метра", добави министърът.


 


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец