Една година война, „цената на хляба“ и популизма с махането на ДДС

Свързани новини

24.02.2023 15:15

Хлябът поскъпна 34%, въпреки 0% ДДС

Видян 945 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Eдва дошло на власт в края на 2021 г., правителството Петков – Нинова поиска и получи предсрочно 1,2 млрд.лв. от НЕК, за да ги даде уж за потушаване на бума на цените на пшеницата и да предотврати „спекулата” с цените на хляба. Парите не отидоха за това, понеже щеше да се използва ин-хаус схема през „заспала” държавна фирма, но не се разбра къде ги дянаха ресорните вицепремиери Нинова и Ас. Василев.


След това, отново за да потушавали цените, мнозинството на Доброто и БСП популистично махна ДДС не само на хляба, но и на брашното. Второто със „заблуден” глас в полза на зърнарите – мафията, която обезкости бг земеделието и ни превърна в хранително зависима от вноса нация, даден от депутатката – инфлуенсърка Белобрадова от ДБ.


Както и от „борбата” с цените на олиото и на бензина, която Нинова отново поднася като притоплен предизборен популизъм, резултатите от действията им с Ас. Василев от Промяната доведоха до очакван скок на цените на хляба и хлебните изделия, който още тогава 19 минути прогнозира. Днес го анализира с конкретни числа топикономистът Лъчезар Богданов. Дела и документи:


- През зимата на миналата година започна рязко поскъпване на хлебната пшеница – както на българския пазар, така и като цяло в ЕС. През май 2022 г. цената на пшеницата беше с 34% по-висока от цената през януари 2022 г. средно в ЕС, а в България пикът беше юни 2022 г., когато средната цена беше с 39% над цената през януари (данните са от Agri-food Data Portal на DG Agriculture and Rural Developmpent на Европейската комисия).



- След това обаче започна успокояване на пазарите и цените започнаха постепенно да спадат. Така вече през януари 2023 г. средномесечните цени са с 19-20% по-ниски от най-високите си стойности от пролетта.



- Цената на хляба и хлебните изделия, отчетени в индекса на потребителските цени на НСИ също започват нарастват още от началото на годината (след значително нарастване и през цялата 2021 г.). Тъй като от 1 юли ДДС за хляба и брашното е с нулева ставка, за сравнимост използваме индекс на нетните цени (т.е. без ДДС), който показва, че поскъпването продължава и през есента, дори когато цените на пшеницата падат значително.



- През януари 2023 цената на електроенергията също е по-ниска (след компенсациите) - 200 лева при 233 лева през януари 2022 г.



- В заключение – цената на пшеницата през януари 2023 г. е с 9% (средно за ЕС) и 10% (в България) над цената от януари 2022 г., докато на хлябът и хлебните изделия са с 34% по-скъпи в сравнение с преди 12 месеца.
ПП. Това, освен друго, показва и че намалението (а тук – премахването изцяло) на ДДС не се пренася към потребителите чрез по-ниски крайни цени. Може би това ще е предупредителен сигнал към политиците, когато (отново) започнат да се упражняват в популизъм върху данъчната система, пише топикономистът Лъчезар Богданов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 24.02.2023 18:36

    Има ли държава и кого управляват нефелните радеви корумпета?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще сте чаровни и мили

Днес ще сте чаровни и мили, общуването ще ви се отдава с