Според изследването спадът спрямо края на юни варира между 1% до максимум 11%

Свързани новини

13.09.2022 17:13

Хлябът поскъпна с 20%, а не поевтиня с толкова

Видян 4179 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безполезна се оказа нулевата ставка за хляба и брашното на кабинета Петков-Нинова, сочат разчетите на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ от края на август.


Напомняме, че от юли тези продукти от първа необходимост бяха освободени от задължителните 20% ДДС, което трябваше да доведе до спад на цените. В хипермаркетите обаче, където пазаруват голяма част от хората се получи точно обратния ефект. Там цената на един от най-масово купувания хляб се покачи от 1,69 лв. на 1,96 лв., което се равнява на близо 20% скок. Припомняме също, че само за 6 месеца зърнарите получиха 3,6 млрд. лв. помощи от държавата.



Същевременно обещанията и прогнозите бяха, че намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап обаче изследването показва, че най-добрия случай намалението достига едва 30 стотинки, посочват от ИССИ.



Според изследването спадът спрямо края на юни варира между 1% до максимум 11%. Запазва се наблюдаваната и по-рано тенденция на по-слаб спад в цената на един от масово потребяваните видове хляб, а именно при типовия. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в рамките на 8% - 11% спрямо края на юни.



По-силно изразено намаление се наблюдава при масовите потребявани разновидности на хляб тип Бял и Добруджа с около 10.6 -10.9%. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско, въпреки намалената данъчна ставка, както на брашното, така и на хляба.



Практиката показва, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно общото намаление на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде вече около 30%. Отчитайки последователно формулата при ценообразуване, следва към август цената за хляб Бял да се търгува по 2,05 лв. за 1 кг, а този на Добруджа – 1.95 лв. за 1 кг., но това не е така.



При брашното все пак се регистрира по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се отчита намаление от около 11% в големите търговски обекти.
В заключение от КНСБ казват, че намалението на цените на хляба е много далеч от обещаното и очакваното от потребителите. Нещо повече, несигурността на икономическата обстановка през зимата би способствала за нов ръст в цените на хляба и брашното.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.09.2022 17:19

    На менте социалистката Нинова всичките и постижения удрят по джоба на хората. Властта така я е обсебила след като за няколко месеца се облажи с десетки милиони, че прави популистки глупости само и само да продължи и тя лапането.

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля