Свързани новини

26.04.2012 17:56

Хайките за кучета тръгват след празниците

Видян 1514 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 8 май започва кампания за кастриране на бездомните кучета в 12 квартала с ромско население в София. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова пред съветниците от Столичния общински съвет. „Хайката ще обхване също промишлените и крайградските зони, както и строителните обекти, тъй като това са териториите с най-много бездомни кучета“, обясни Фандъкова.
Тя припомни, че миналата година по време на кампанията са били обработени 388 четириноги. От началото на годината до 20 април собствениците са декларирали 1280 домашни кучета, а внесената от тях такса е на обща стойност 37 400 лева. От януари е въведена и улеснена процедура за деклариране на любимец от неговия собственик, допълни Йорданка Фандъкова.
От началото на май започват и масирани проверки дали собствениците на кучета са  регистрирали. домашните си любимци. От началото на годината до този момент са проверени 595 собственици на кучета, като нарушения са открити само при 9% от тях.. Именно поради тази причина в началото на следващия месец ще има активни проверки - по-рано сутрин и по-късно вечер в междублоковите пространства. Глобата за нерегистриран домашен любимец е 200 лв
„Още през януари издадох заповед да бъде облекчена процедурата за деклариране на домашните кучета, което означава, че собствениците са длъжни еднократно, на едно място в общината - в данъчната администрация, да подадат своята декларация. След това, ако са освободени от такса, повече не трябва в следващите години да отиват до общината. Това е факт от януари, но съм възложила да се направи информационна кампания, включително да се информират домоуправителите и да поставят съобщения на входовете на блоковете, на жилищата, за да може хората да бъдат информирани за това", поясни Фандъкова.
Тя  припомни, че собственикът на домашно куче е длъжен да го декларират до седем дни от датата на придобиване или до четвъртия месец от дата на раждането. Стимул за стопаните е, че кастрираните им любимци са освободени от такса, а в годината на поставяне на микрочип собственикът не дължи такса куче, допълни кметът на София.
Вчера Столичният общински съвет пък трябваше да приеме програма за овладяване популацията на бездомните четириноги на територията на Столична община 2012 – 2016 г., но за пореден път тази точка от дневния ред беше отложена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец