Свързани новини

26.05.2021 14:45

Главният прокурор беше осъден да публикува актове

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата беше окончателно осъдена да предостави достъп до актовете на главния прокурор Иван Гешев. Българският хелзински комитет осъди държавното обвинение заради отказа му да предостави достъп до актовете на главния прокурор. Административният съд в София-град е постановил прокуратурата да публикува актовете.


Става въпрос за действащите инструкции и указания на главния прокурор, които се издават на основание на Закона за съдебната власт. Тези актове съдържат правила, засягащи пряко правата на граждани и адвокати, но въпреки това са достъпни единствено за прокурорите. Няколко от тайните инструкции са от голяма важност.


Такова е указанието, което регламентира критериите, по които се преценява дали държавното обвинение да участва в административни дела. С други думи, дали и как да се намеси прокуратурата, когато е нарушен важен обществен интерес, въпреки че няма извършено престъпление. Това засяга значими дела като тези за незаконни строежи върху плажове, в паркове, край водоеми, замени и продажби на общински и държавни имоти, изсичане на гори, замърсяване на реки и въздуха.


Държавното обвинение крие също как се урежда случайното разпределение на преписките и дали има издаден за това акт на главния прокурор.


В съдебното решение на АССГ мотивите на прокуратурата да не даде достъп до актовете на Иван Гешев са определени като противоречиви и взаимно изключващи се. В отказа се посочва, че тези инструкции не са публикувани, защото "не могат да засегнат пряко правата и интересите на трети лица".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак