Свързани новини

11.07.2021 19:07

Гласуването на българите в Германия преминава бързо

Видян 1368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гласуването на българските граждани в Германия преминава бързо. Федералната република е на второ място по брой секции в чужбина - 109.


До ранния следобед са гласували средно по около сто души в секция, като активността е видимо по-ниска, отколкото на вота на 4 април.


С машини българите в Германия гласуват за първи път. В четири от общо шест секции в Берлин има само машинно гласуване, машини има и в консулствата в Мюнхен и Франкфурт, както и в секциите, в които са гласували над 300 души на изборите през април, предаде БНР.


Този път са отворени и повече секции – 105. На миналите избори те бяха 69.


В Берлин се гласува освен в посолството и културния институт, както винаги досега, още на Потсдамер Плац и в Шпандау. В българското посолство и в културния институт се гласува само машинно. Във всяка секция има по две устройства за гласуване и затова очакванията са  да не се образуват опашки като на 4 април.


Другото ново удобство е, че всеки български гражданин е свободен да гласува в която секция си избере, независимо дали е подавал заявление или не. Единственото условие е да попълни декларация на място. Има готовност също така, ако има проблем с някоя от машините, веднага да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.


Този път заявления предварително са подали по-малко хора от тези през април - 10 349 души. Една от причините за това е, че в някои германски провинции започнаха летните ваканции и повечето българи са в родината си.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей