Финландският министър-председател Сана Марин, германският канцлер Олаф Шолц и шведският министър-председател Магдалена Андершон (отляво надясно) се обръщат към репортери по време на съвместна пресконференция край Берлин, Германия

Свързани новини

04.05.2022 13:12

Германия заяви, че ще подкрепи разширяването на НАТО

Видян 1407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия ще подкрепи приемането на Финландия и Швеция във военния съюз НАТО, заяви канцлерът Олаф Шолц, след като двете скандинавски държави изразиха интерес да се присъединят към него въпреки десетилетията на неутралитет.



Във вторник, след двудневни срещи при закрити врата с финландския и шведския си колега в градче близо до Берлин, Шолц обеща да подкрепи кандидатурата на двете страни за присъединяване към западния военен блок, ако те подадат молби за членство.




"За нас е ясно: ако тези две страни решат да се присъединят към НАТО, те могат да разчитат на нашата подкрепа", каза той и добави: "Дори в периода преди да бъде взето решение за членство в НАТО, те винаги могат да разчитат на подкрепата на Германия. Като европейци ние се смятаме за задължени да го направим. "


 


Коментарите на Шолц последваха съобщенията, че Хелзинки може да обяви намерението си да се присъедини към НАТО още през следващата седмица, като се предполага, че президентът Саули Нийнистьо още обяви този ход на 12 май. Все още не е ясно дали Стокхолм ще последва този пример, въпреки че парламентът на страната наскоро заяви, че ще направи преглед на шведската политика за сигурност, преди да вземе решение.




Макар че според по-ранни данни двете страни ще подадат заявленията си едновременно, финландският външен министър Пекка Хаависто заяви, че страната му в крайна сметка може да продължи без съседката си.


 



"В момента мисля, че настроенията в парламента. . . включват възможността да се мине без Швеция", заяви министърът на външните работи в интервю за Irish Times миналата седмица. "Би било добре да направим същите неща по едно и също време с Швеция, но това зависи от шведските решения. Рано е да се прогнозира датата, но смятам, че ще продължим преди лятото. "



 


 


 След Шолц, във вторник, шведският министър-председател Магдалена Андершон заяви пред журналисти, че все още не е взето решение и че "всички възможности са на масата", което беше подкрепено и от финландския министър-председател Сана Марин.




"Финландия и Швеция са изправени пред важни решения, свързани със собствената им сигурност", каза Марин и добави, че "руската атака срещу Украйна драматично промени средата ни за сигурност и това не може да бъде отменено".




Германският канцлер определи военната операция на Русия като "повратна точка" за сигурността на континента и заяви, че нападението е накарало Берлин да се откаже от дългогодишната си политика да не изпраща оръжия в зоните на активни конфликти. "Беше правилно и необходимо" да променим тази политика, продължи Шолц и добави: "Сега предоставяме мащабна подкрепа [на Украйна], която ще продължим да предоставяме. "



© AP / Michael Sohn


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -