Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че ако Финландия и Швеция подадат молба за присъединяване към алианса, той ще може да "намери начини" да помогне на двете страни през преходния период, преди те да станат официални членове

Свързани новини

28.04.2022 16:54

Алиансът ще "намери начини" да помогне на Финландия и Швеция: Шефът на НАТО

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че ако Финландия и Швеция подадат молба за присъединяване към алианса, той ще може да "намери начини" да помогне на двете страни през преходния период, преди те да станат официални членове, предаде CNN.




На въпрос на пресконференция за това какви гаранции и помощ би могъл да даде Алиансът на страните преди официалното им присъединяване, Столтенберг отговори: "Реалността е, че Финландия и Швеция вече са близо до НАТО и работим заедно, действаме заедно, провеждаме учения заедно. "




"И веднага щом вземем решение да ги поканим, това ще изпрати силно политическо послание, че сигурността на Финландия и Швеция е от значение за всички съюзници от НАТО", добави Столтенберг.


 


"Сигурен съм също така, че ще успеем да намерим споразумения за този междинен период между Финландия и Швеция [прилагане] и до финализирането на официалната ратификация във всички 30 парламента.


 


 


"Убеден съм, че има начини да се преодолее този междинен период по начин, който да е достатъчно добър и полезен както за Финландия, така и за Швеция. "




Въпреки че досега не са се присъединявали към НАТО, Финландия и Швеция се приближават все повече към присъединяване към ръководения от САЩ военен съюз.




Русия и преди е предупреждавала, че подобни стъпки могат да доведат до по-агресивна позиция по отношение на хиперзвуковите и ядрените ѝ оръжия.




По време на посещението си в Европейския парламент в Брюксел заедно с председателя Роберта Мецола Столтенберг подчерта, че ако Финландия и Швеция решат да кандидатстват за членство в НАТО, процесът на присъединяване "ще протече бързо".


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на