Свързани новини

10.07.2017 14:11

ГДБОП ни следи ФБ, Вайбър, Скайп, УотсАп, Лайн

Видян 2243 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главната дирекция за Борба с организираната престъпност (ГДБОП) ще може да тегли информация и да ни следи зорко от най-популярните мобилни приложения като Вайбър, Фейсбук Месинджър, УотсАп, Скайп, Лайн и други. Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка. Информация за нея е качена на сайта на службата. Ако искаше да запази тайна, ГДБОП можеше да засекрети поръчката или да сключи просто договор, защото сумата е по-малка от 30 000 без ДДС.


„Не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще x трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда”, поясняват специалистите в разследването на в.Сега. Обаче липсват гаранции, че софтуерът няма да се ползва и без съдебно решение за прилагането му.


Програмата може да "извлича, визуализира и анализира  получени и изпратени имейли, получени и изпратени съобщения от приложения за незабавни съобщения от мрежите, изброени по-горе. Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове", пише в условието на поръчката.


В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства - телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри.


За шпионския продукт са платени близо 18 000 лв. без ДДС. Парите са осигурени от Норвежкия финансов механизъм по проекта Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност.


На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията.


„Няма как да Ви подслушват и да Ви следят по Вайбър, Фейсбук Месинджър, УотсАп, Скайп, Лайн и др., защото няма да прихващат, а ще извличат, т.е. трябва да разполагат физически в ръцете си с мобилното ви устройство”, успокояват разтревожените потребители в свои публикации специализираните в крими тематиката сайтове Биволъ и Афера. Припомнят също така, че има хакерски програми, далеч по-успешни и по-евтини, които и от разстояние служат за разбиване на мобилните приложения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева