Иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан се среща с главния лидер на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Доха в събота [West Asia News Agency/Handout via Reuters]

Свързани новини

16.10.2023 11:00

Газа може да се превърне в "гробище" за израелските войски: Техеран

Видян 1811 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан предупреди, че ако дипломатическите усилия за спиране на израелските въздушни удари и предотвратяване на сухопътна офанзива в Газа са неуспешни, съществува риск конфликтът да ескалира неконтролируемо, като в борбата се включат множество регионални играчи.

"Ако мерките, целящи незабавното спиране на израелските атаки, които убиват деца в ивицата Газа, завършат в задънена улица, е много вероятно да бъдат отворени много други фронтове", заяви Хосейн Амир-Абдолахиан пред Al Jazeera в неделя, повтаряйки предупреждението, което Иран многократно е отправял през последната седмица.

"Ако ционисткото образувание [Израел] реши да влезе в Газа, лидерите на съпротивата ще я превърнат в гробище на окупационните войници", добави той, визирайки Хамас.


По време на дипломатическата си обиколка в региона иранският министър се срещна с политическия лидер на Хамас Исмаил Ханиех в Катар, където призова други ислямски държави да подкрепят Палестина, и увери, че Иран ще продължи да полага усилия за спиране на "военните престъпления, извършени от ционистите".

"Ислямска република Иран никога няма да отстъпи от своите принципи и ценности в подкрепа на палестинската нация", подчерта той.

В стремежа си да разреши кризата в Газа, Амир-Абдолахиан обсъди и "деликатната ситуация в региона" с китайския външен министър Ван И. Той поиска от Китай да използва гласа си в Съвета за сигурност на ООН, за да спре смъртта и страданията на жителите на Газа, като подчерта необходимостта от хуманитарен коридор.

В неделя иранският президент Ебрахим Раиси инициира телефонни разговори с множество мюсюлмански лидери, като алармира за ситуацията в Газа и призова за "решителни и незабавни" действия от страна на Арабската лига и други международни органи за спиране на израелската "машина за убиване".


Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи също се обърна към мюсюлманските страни, като ги призова да се притекат на помощ на палестинците. "С Божията милост това движение, което започна в Палестина, ще напредне и ще доведе до пълна победа за палестинците", заяви той в публикация в X (бивш Twitter) в събота.

Съединените щати изпратиха втора група самолетоносачи в Източното Средиземноморие, опитвайки се да окажат натиск върху Иран, ливанската "Хизбула" и други пропалестински сили да не участват във войната между Израел и Газа.

Въпреки че американските медии спекулират за евентуално участие на Иран в смъртоносния рейд срещу Израел, извършен от бойци на Хамас, президентът Джо Байдън призна, че "на този етап" няма "ясни доказателства", че Техеран е помогнал на Хамас да планира нападението.


 На снимката: Иранският министър на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан се среща с главния лидер на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Доха в събота [West Asia News Agency/Handout via Reuters]


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби