01/02

Свързани новини

28.04.2020 11:30

Финансистът Виктор Папазов: Съхранението на спестяванията при нова глобална криза е в злато и имоти

Видян 3381 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните няколко десетилетия ние, българите преживяхме не една и две кризи – политически и финансови. Научихме от личен опит какво означават термини като хиперинфлация, парична реформа, валутен борд. Свидетели бяхме на фалити на банки. Какво ли още предстои да преживеем?

Днес светът навлиза в нова глобална икономическа криза, която заплашва сериозно бъдещето на всички ни. Коронавирусът (COVID 19) не е причината за тази криза. Той е само катализаторът или иглата, която спука огромния дългов балон, който се надува от няколко десетилетия. Така наречената „глобална финансова криза“ от 2008 година беше само първи тремор на истинската криза, която тепърва започва. Тази нова криза ще е изключително тежка и продължителна. Пред очите ни се руши светът, в който почти 80 години живяхме спокойно и с много излишества,. Само след два месеца в “карантина” и “извънредно положение“, вече виждаме колко много се е променила България, как държави затварят границите си, как световни спортни и културни събития изведнъж просто няма да се състоят.

В тази несигурна ситуация на преден план за всеки човек, освен да е здрав и с повишен имунитет, излиза задачата да опази спестяванията си. До скоро възможностите за инвестиции включваха:

- финансови инструменти – акции, облигации, държавни ценни книжа и всякакви други подобни;
- реални, производствени активи;
- благородни метали – злато и сребро;
- вложения в имоти – апартаменти, къщи, земеделска земя;
- “алтернативни” инвестиции – произведения на изкуството, часовници, пощенски марки, медали, вина, разнообразни колекции и др.

Последните няколко седмици показват, че инвестициите във финансови инструменти са само за професионални спекуланти, но и мнозина от тях пострадаха. Танцът на фондовите борси не е за хора със слаби нерви. От началото на април 2020 г. Федералният резерв на САЩ (централната банка) започна да изкупува всякакви ценни книжа. Балансът му само за седмица се увеличи с 50% до над 6 трилиона долара! Според мен, това е отчаян опит да се съхрани една рухваща финансова система. Въпрос е само на време сривът да обхване целия свят. Мисля, че сме изправени пред нещо, което се случи в България през 1997 г. -  обезценка на декретните пари, само че този път ще се случи в световен мащаб. Обезценка на долара, на еврото, на останалите валути.

Мнозина сигурно живеят с чувството, че депозитите им в банките са гарантирани. Да, депозитите до 100,000 евро номинално са гарантирани от държавата. Хората, обаче, пропускат имплицитната „гаранция“ за бавното и неусетно обезценяване на парите им от централни банки и правителства чрез инфлацията. В този смисъл, държането на пари по сметка в банка в обеми, които надхвърлят текущите нужди в дългосрочен аспект е неразумно и недалновидно. Ако разчитате на спестяванията си и на лихвите от тях, знайте, че “парите ви не растат”, те по-скоро постоянно и постепенно губят покупателната си способност.

Инвестиции във финансови инструменти

Забелязвате ли темповете, с които Федералният резерв на САЩ налива ликвидност в банките и капиталовите пазари с цел да ги предпази от срив? Можете ли да си представите какво означава “инжекция” от 2,5 трилиона долара? Нещата очевидно са във фазата на отчаянието. Това чудовищно монетизиране на фондовите борси не може да остане безнаказано. Колкото и да „печатат“ пари, централните банки не могат да спасят тежко прогнилата съвременна финансова система. Ако трябва да опишем ситуацията с модерна медицинска терминология - предстои  „екзогенен шок на световната финансова система, която страда от тежка имунна недостатъчност“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни