Георги Вълчев
01/02

Свързани новини

23.11.2023 09:11

Философът Георги Вълчев е новият ректор на СУ

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проф. Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той беше избран в балотаж с акад. Николай Витанов. Проф. Вълчев ще е 57-ият ректор на най-старото ни висше училище.


Изборът е на Общото събрание, в което има 400 делегати, от които 60 са студенти и докторанти. За проф. Вълчев са гласували 198 от делегатите на Общото събрание, а за акад. Витанов - 152-ма, предаде БТА. Новият ректор ще ръководи най-старото висше училище у нас в следващите 4 г. Той ще наследи поста от сегашния ректор проф. Анастас Герджиков, който бе начело на СУ два последователни мандата.


Кандидатите бяха четирима - акад. Николай Витанов от Физическия факултет, проф. Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. Георги Вълчев от Философския факултет и проф. Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата. Между 6 и 9 ноември те проведоха срещи с академичната общост, представяйки програмите си за развитие на висшето училище. Миналата седмица пък Студентският съвет към СУ организира предизборен дебат в Аулата на Ректората на университитета, на който кандидатите отговаряха на въпроси на студенти и преподаватели.


Проф. Вълчев завършва СУ през 1988 г. Магистър е по история, с втора специалност "Философия". През 1998 г. получава образователната и научна степен "доктор" в Софийския университет, в Центъра по културознание. От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. Бил е заместник-декан е на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.). Ръководител е на Катедра "История и теория на културата" (2011-2019 г.). Научен секретар е на Катедрата "История и теория на културата" (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член е на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г.


В. Сега припомня акценти от концепцията за развитие на СУ, която проф. Вълчев представи при изслушването си.


Като една от своите първи задачи той определи иницииране на нова система за финансиране на висшето образование, защото сегашната се отразява негативно на всички университети. По думите му новият модел трябва да позволи всичко добро, създадено в отделните факултети и звена, да бъде съхранено, както и да даде възможност за поддържане и обновяване на материалната база. "Когато говорим за промяна на модела на финансиране, трябва да се промени заплащането на преподавателския труд, което към момента е унизително, такова е и заплащането на работещите в администрацията на СУ", каза проф. Вълчев, цитиран от БТА.


Според проф. Вълчев трябва да се съхрани човешкият и интелектуален потенциал на Софийския университет, затова и трябва да се потърсят други пътища за увеличаване на студентите. "Трябва да създадем нашите програми на английски или на друг език, за да можем да сме готови да приемаме чуждестранни студенти съвсем спокойно - да се обучават в нашите факултети", посочи той.


Според него стипендиите на студентите са изключително ниски и ако България иска да привлича млади хора, политиката за материалните им стимули трябва да се промени. Да се намали бройката на отпадащите студенти, да се създаде звено за акредитациите, редовната доктурантура да стане четиригодишна и да се повиши заплащането на докторантите - бяха други от представените от него идеи.


Проф. Георги Вълчев акцентира и на факта, че "СУ има статут на изследователски университет и това дава възможност да се поиска съответното финансиране, което не се случва по начина, по който е било замислено първоначално". Това ще ни даде "глътка въздух, докато се водят тези разговори за промяна на модела на финансиране", смята още той.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион