Фандъкова остава в историята не само като първата жена - кмет на София, но и като най-дълго управлявалия кмет на българската столица

Свързани новини

20.08.2023 07:48

Фандъкова представя рекорден бюджет - 2,5 млрд.лв., с повече пари за култура, за разлика от държавния

Видян 3174 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кметът на София Йорданка Фандъкова представя рекорден бюджет от около 2,5 млрд.лв. За 14 г. управление на града тя успя да умножи 2,5 пъти парите на града. Сметкопланът на общината се очаква да бъде приет през септември, на последната сесия на актуалния Столичен общински съвет. Общината работи отдавна с този бюджет, който е за 2023 година.


Въпреки невъзможността за съставяне на сметкоплан на национално ниво до края на юли, което изискваше да се харчат само по 1/12 от разходите за миналата година всеки месец, Фандъкова успя да намери възможност да реализира всички функции, без да спрат транспортът, образованието, здравеопазването и всички други сектори, което беше съвсем реална опасност. При това с необходимата поради инфлацията индексация на разходите по пера и на заплатите, където е възможно.

Интересно е, че за разлика от държавата, която отряза с 33% парите за култура, София увеличава издръжката на общинските културни институции и заплатите на хората на изкуството. Напомняме, че освен това пряко финансиране, общината работи и по отделни програми Култура и Европа, които подпомагат духовния сектор и неговите деятели по конкретни проекти.

Фандъкова остава в историята не само като първата жена - кмет на София, но и като най-дълго управлявалия кмет на българската столица. При приемане на новия конституционен проект на ППДБ, който предвижда до 2 мандата на поста - т.е. 8 години, нейното постижение няма как да бъде подобрено.


 Мария Пенчева




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 кочина! 21.08.2023 09:21

    Поправете улиците, ще си строшим колите!!! Язък на парите и колите на богатите, ако се друскат в тези дупки и живеят в кочина..Добре че повече няма да гледаме и слушаме Мрънкалото гербаджийско.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог