Съдържанието беше споделено на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език, а в някои случаи беше подсилено от страниците на руските посолства в Европа и Азия във Facebook.

Свързани новини

28.09.2022 12:22

Facebook премахна "2 тайни мрежи за влияние от Китай и Русия" във връзка с войната в Украйна

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две тайни "операции за оказване на влияние от Китай и Русия", които разпространяват политически разкази за инвазията на Кремъл в Украйна, бяха премахнати от Facebook заради нарушаване на политиката на платформата за "неавтентично поведение", съобщи Meta във вторник, предаде CNN.

Руската мрежа е "най-голямата по рода си, която сме разрушавали от началото на войната в Украйна", заяви Мета, като е била насочена към аудиторията в Германия, Франция, Италия и Украйна с "разкази, фокусирани върху войната и нейното въздействие, чрез разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, представящи се за легитимни новинарски организации"

Разказите, разпространявани от руската мрежа, бяха съсредоточени върху войната в Украйна, повтаряха тезите на Кремъл за въздействието на санкциите и разпространяваха критични истории за украинските бежанци.


Разрасналата се мрежа, която започнала да функционира през май тази година, включвала над 60 уебсайта, които внимателно се представят за новинарски организации в цяла Европа, включително като The Guardian, Bild и Der Spiegel. Според Meta усилията за дезинформация са били съсредоточени върху статии с фалшиви новини, оригинални мемета и видеоклипове в YouTube, които са били споделяни във Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, Change. org, Avaaz и LiveJournal.

Съдържанието беше споделено на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език, а в някои случаи беше подсилено от страниците на руските посолства в Европа и Азия във Facebook.

"Това е най-голямата и сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна. Той представлява необичайна комбинация от сложност и груба сила", казва Мета.


Мрежата, която произхожда от Китай, беше по-малка по своя обхват и беше насочена към хора в Съединените щати, Чехия и в по-малка степен китайско- и френскоговорящи аудитории в световен мащаб в четири „до голяма степен отделни и краткотрайни усилия“ между 2021 г. и средата на септември 2022 г. . В САЩ операцията се фокусира върху „вътрешната политика преди междинните избори“, докато в Чешката република наративите засягат „външната политика на страната спрямо Китай и Украйна“, каза Мета.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион