Свързани новини

26.03.2019 18:03

Ф-16 след 5 г., летят след 7г.

Видян 3147 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Освен цената, сделката за придобиване на нови самолети няма да се вмести и в другото основно условие – да се изпълни в срок от 2 години. Директните преговори за закупуването на американски изтребители Ф-16 ще започнат през май, заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. САЩ вече са проучили изискванията от наша страна и по думите му ценовото предложение остава само да мине през Американския конгрес. „Твърдо до 2024 г. а ще ги има всички самолети за България, осемте“, оптимистично отсече той. Подобна прогноза обаче се разминава с изискванията поставени в обявената поръчка за нови бойни машини.


Според условията, които бяха обявени от Министерството на отбраната потенциалният доставчик трябва да предостави летателните апарати в срок до 24 месеца. Още на на финалните етапи от конкурса беше известно, че американският производител Lockheed Martin не може да предостави самолетите в посочената времева рамка. Въпреки това везните все пак наклониха в полза на американския варитнт, след като в края на м.г. посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, заяви че изборът на изтребителите Ф-16 е „най-добрата инвестиция”.


Сега Рубин отново подчерта, че е направен „правилният избор” и добави, че „това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът е стратегическо за сътрудничеството със САЩ, което ще продължи десетилетия”. Освен в контекста на експлоатация на закупените самолети това означава, че покупката на Ф-16 може да послужи за прецедент в аналогични обществени поръчки.


1,8 млрд. лв. щяха да ни струват US самолетите, които решихме да купим без да знаем колко точно ще струват и кога ще ги получим. А по последни данни - цената се очаква да бъде 3,09 млрд.


Президентският главен секретар и летец  Димитър Стоянов  коментира, че след закъснялата доставка през 2024г., предстоят още две години подготовка, наричана „професионално-оперативна готовност”, което означава, че реално почваме експлоатация през 2026г.. Според Стоянов  цената на новите изтребители вероятно ще надхвърли невероятните 3 млрд. лв.. „Стойност на сделката за 8 бр. Ф-16 бл.70 - 2,5 млрд. лв. Да добавим 20% ДДС, допълнително още приблизително 3% мито”, посочи той. Експертът посочи също, че за тази сума ще получим самолет само за Air policing, без способности въздух-земя, няма да има и технология за проверки на въоръжението, което планираме да закупим.



Напомняме, че България ще купи 8-те самолета двойно по-скъпо от цената на бройка, на която ги продават на Бахрейн. Петролното кралството купува 16 машини Ф-16 за същата сума, която ние ще дадем за половината бройки. Освен това богатата петролна държава ни прережда на опашката за доставка на още неготовите самолети, от които няма произведена и една бройка. Самият шеф на бизнес развитие за Ф-16 Джим Робинсън вече обяви, че новопроизведен Ф-16 бл.70 в момента няма, а първите новопроизведени самолети ще бъдат готови през 2021г. но по всичко личи, че не за нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог