Държавите - членки на ЕС, планират да превърнат съвместните покупки на газ в постоянна енергийна стратегия, тъй като блокът се стреми да осигури достатъчни доставки на гориво

Свързани новини

22.07.2023 17:00

ЕС ще въведе постоянна стратегия за съвместно закупуване на газ: Bloomberg

Видян 4185 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите - членки на ЕС, планират да превърнат съвместните покупки на газ в постоянна енергийна стратегия, тъй като блокът се стреми да осигури достатъчни доставки на гориво, съобщи Bloomberg.

През декември ЕС одобри създаването на механизъм за съвместни покупки на газ в рамките на блока с цел борба с енергийната криза, настъпила в резултат на санкциите срещу Москва и решението за отказ от руската енергия. Съобщава се, че инструментът ще даде възможност на държавите - членки на ЕС, да договарят по-добри цени и по този начин да намалят риска да се надцакват взаимно на световния пазар.

Платформата за съвместни покупки ще изключва руския газ, съобщи Блумбърг, позовавайки се на документ на Европейската комисия.

Изпълнителната власт на блока смята, че новият инструмент ще помогне на ЕС да запълни газовите хранилища за следващата зима чрез колективната платформа. Участието в съвместния механизъм ще бъде доброволно, освен в случай на нова енергийна криза, при която властите на ЕС биха могли да изискат от държавите членки да обединят търсенето си, според изданието.


По-рано този месец ЕС обяви втория международен търг в рамките на съвместната платформа за закупуване на газ, като според заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович купувачите планират доставки между август 2023 г. и март 2025 г.

Макар че държавите членки се надяват, че схемата за съвместно закупуване на газ ще помогне за намаляване на цените, икономистите се опасяват, че при толкова голямото търсене на газ в ЕС масовото закупуване всъщност може да доведе до повишаване на цените, вместо до тяхното намаляване.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв