В статията се посочва, че пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция са получили най-големите доставки на руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС през тази година.

Свързани новини

02.12.2023 07:45

ЕС препродава руски газ: FT

Видян 10610 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС препродава повече от една пета от вноса си на втечнен природен газ (LNG) от Русия в други части на света, съобщи Financial Times.   

Претоварването на руски втечнен природен газ е забранено в Обединеното кралство и Нидерландия, въпреки че данните показват, че разрешените доставки на руски втечнен природен газ "рутинно се прехвърлят" между танкери в Белгия, Франция и Испания, преди да бъдат изнесени към купувачи в други държави, посочва изданието.  

Според FT пристанищата в трите държави от ЕС продължават да получават значителни количества руски газ от арктическия завод за втечнен природен газ "Ямал". Основните акционери в съоръжението са вторият по големина руски производител на газ Новатек, Китайската национална петролна корпорация и френската енергийна компания TotalEnergies.


В статията се посочва, че пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция са получили най-големите доставки на руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС през тази година.

"Обикновено претоварването се извършва между руски танкери от "леден клас", които се използват за движение между полуостров Ямал и Северозападна Европа, и обикновени танкери за втечнен природен газ, които след това плават към други пристанища, освобождавайки корабите от "леден клас" за връщане на север", пише FT.


По данни на изданието между януари и септември ЕС е внесъл 17,8 млрд. куб. м руски втечнен природен газ. Около 21% от това количество е било прехвърлено в танкери, пътуващи към други държави, включително Китай, Япония и Бангладеш, разкриват данни на Института за енергийна икономика и финансови анализи.   

Вносът на тръбопроводен газ от Русия е спрян най-вече на фона на ограниченията, свързани с конфликта в Украйна. Въпреки това държавите от ЕС продължиха да купуват рекордни количества втечнен природен газ от санкционираната страна през тази година, въпреки обещанието на блока да спре потреблението на руска енергия.   
Правителствата на ЕС се оказаха в затруднено положение и за държавите-членки ще бъде "трудно да се обявят срещу износа на руски втечнен природен газ, ако те самите го използват", каза Амунд Вик, бивш държавен секретар на Норвегия по въпросите на енергетиката и съветник в консултантската компания Eurasia Group. "Тази зима ще ги видим да ходят на пръсти около тази тема."


Испания, Франция и Белгия бяха сред страните, които увеличиха покупките на руски втечнен природен газ, които досега не бяха санкционирани въпреки многократните призиви за затваряне на кранчето от страна на някои служители на ЕС.



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак