"Китай със сигурност може да направи повече, включително като се ангажира с мирната формула, предложена от Украйна", добави комисарят и заяви, че "предстои да се направи много, за да се убеди Украйна, че Китай не е на страната на Русия".

Свързани новини

12.10.2023 12:12

ЕС не е убеден в неутралитета на Пекин по отношение на Украйна: Борел

Видян 693 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай трябва да направи повече, за да убеди Киев и неговите западни поддръжници, че не е на страната на Москва в продължаващия конфликт между Русия и Украйна, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел преди посещението си в азиатската суперсила. Той изрази съмнение, че неутралитет по въпроса изобщо е възможен.

"Да бъдеш неутрален в такъв случай е все едно да гледаш отстрани как лисицата влиза в кокошарника и да чакаш резултата", каза той в интервю за South China Morning Post в четвъртък.

Пекин разкритикува своя съюзник Москва за използването на сила, но се съгласи с руските твърдения, че разширяването на НАТО в Европа е една от основните причини за войната. ЕС се присъедини към САЩ, като определи действията на Русия като "непровокирана агресия". Москва заяви, че конфликтът е част от марионетна война на Запада.


"Китай със сигурност може да направи повече, включително като се ангажира с мирната формула, предложена от Украйна", добави комисарят и заяви, че "предстои да се направи много, за да се убеди Украйна, че Китай не е на страната на Русия".


 "Формулата на Зеленский", за която говори Борел, беше представена от Киев и неговите поддръжници като единствения начин за разрешаване на конфликта. В нея се изисква Русия да признае поражението си, да плати репарации и да предаде предполагаемите военнопрестъпници на международен трибунал.

Миналата година Пекин предложи своя собствена пътна карта за деескалация, като призова за зачитане на териториалната цялост "на всички страни", като същевременно се обърне внимание на опасенията на Русия, свързани с националната ѝ сигурност.

Москва отхвърли плана на Киев, заявявайки, че той е "откъснат от реалността", докато китайското предложение може да послужи като основа за дългосрочно решение.

Борел заяви, че целта му по време на тридневното посещение е да потвърди, че "Европа приема Китай сериозно и няма скрити планове, целящи да осуетят неговия възход". Брюксел очаква Пекин да го приеме сериозно в замяна и "да спре да гледа на нас през призмата на отношенията си с другите".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева