Украйна иска от Брюксел да осигури и улесни търговските потоци на селскостопански и хранителни стоки чрез създаването на т. нар. зелени коридори

Свързани новини

29.03.2022 11:03

ЕС е "готов" да създаде ускорени търговски маршрути за Украйна

Видян 1143 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия е готова да създаде специални търговски маршрути между Полша и Украйна, за да гарантира, че хранителните продукти и живите животни ще могат да се придвижват възможно най-лесно и в двете посоки, заяви ръководителят на земеделските служби на ЕС, съобщава Политико.




Украйна иска от Брюксел да осигури и улесни търговските потоци на селскостопански и хранителни стоки чрез създаването на т. нар. зелени коридори, тъй като по-голямата част от огромния й износ на хранителни продукти от черноморските пристанища е прекъснат от руски атаки, което нанася удар върху икономиката й.




"[Европейската] комисия е готова да организира такива зелени коридори", заяви европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски. Според него това ще позволи на Украйна да изнася храни през Балтийско море. Възобновяването на украинския износ би могло също така да разсее опасенията за наближаваща световна криза в областта на продоволствената сигурност.


 


Комисарят оприличи плана на този, който беше създаден в ранния етап на пандемията от коронавирус, когато ЕС се отказа от някои проверки на стоки, тъй като логистичните затруднения бяха довели до временен недостиг на храна в някои части на блока. "Обсъдих това с полския министър-председател [Матеуш Моравецки] и ще бъде направено всичко, за да се подкрепи Украйна. "




Но Войчеховски също така заяви, че първият приоритет трябва да остане подпомагането на бежанците, бягащи от Украйна. Той призна, че цялата търговия ще бъде "високорискова" поради неотдавнашните руски бомбардировки недалеч от полската граница.


 


 


В официалния отговор на Комисията относно хранителните продукти в отговор на конфликта, публикуван миналата сряда, не се споменава изрично създаването на зелени коридори. Ден по-рано бившият министър на земеделието на Украйна Роман Лешченко поиска от ЕС да създаде зелени коридори по време на изказване в Европейския парламент. По-късно той подава оставка, като се позовава на здравословни причини.




В подкрепа на позицията, изразена от лидерите на Г-7 в края на миналата седмица, Войчеховски подчерта, че е важно да се запази международната търговия с храни и да се избягва желанието за налагане на протекционистични мерки.




Унгарското правителство наложи експортен контрол върху зърнените култури, които напускат границите на страната, което накара комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и Войчеховски да разкритикуват този ход като "абсолютно неприемлив".




Полският комисар също така заяви, че според него Украйна трябва да стане пълноправен член на ЕС.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей