08.01.2015 15:01

ЕРП-тата: Честити яки сметки! Средната 70 лв.

Видян 1775 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наглите типове от ЕРП-тата си признаха за поне 30% по-високи сметки, които вече пращат този месец. Това стана, след като от понеделник медиите пишат по темата за поредните надувки на цени. Припомня се, че при правителството на Плевнелиев и Близнашки електричеството скочи с 10%. Но не с 30%! Ето и конкретното инфо, според което средната сметка, която българите трябва да очакват ще бъде около 70 лева. Две от ЕРП-тата в България – ЕВН и ЧЕЗ- представиха своите наблюдения върху сметките, които ще плащаме през януари. В един глас дружествата предупредиха, че парите, които клиентите ще платят, са доста над миналогодишните.


Средната стойност на фактурата при битовите клиенти на EВН България за декември 2014 г. е 61,30 лв. (с ДДС) спрямо 52,27 лв. (с ДДС) година по-рано. Фактурите, които в момента са на каса, обаче не включват потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща с фактурите, излизащи в края на януари и началото на февруари.


Данните на ЕВН сочат,  че средното потребление на електричество през декември 2014 г. е било 335 киловатчаса, което е повече от средната стойност за декември 2013 г. от 312 киловатчаса. При сравнение с ноември 2014 г. също се забелязва завишение на потреблението. През ноември 2014 г. средната консумация е била 282 киловатчаса, а средната фактура - 51,94 лв. с ДДС. 


Ниските температури водят до значително повишаване на консумацията на електроенергия и Западна България. От началото на годината до 6 януари включително товарите по мрежата на ЧЕЗ са достигнали 1779 мегавата, което е с 14% повече в сравнение със същия период на 2014 г. През почивните дни от 24 декември до 04 януари студеното време стана причина за покачване на товарите с 9% спрямо аналогичния период на предишната година.


„Заради студеното време хората прекарват повече време вкъщи, ползват повече и за по-дълго електрически уреди за отопление, които често са от нисък енергиен клас, което ще се отрази върху месечните фактури. Например, печка тип „духалка“, каквато е един от най-разпространените и достъпни уреди за отопление в студените зимни дни, увеличава сметката с над 72 лева, ако работи по 8 часа в продължение на 28 дни. Затова не спираме да призовава клиентите да ползват електроенергията разумно и отговорно“, каза Димчо Станев, директор „Обслужване на клиенти“ пред Блиц.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни