Ерата на евтината енергия свърши

Свързани новини

01.01.2024 17:00

Ерата на евтината енергия свърши: Шефът на немската агенция за енергийните мрежи

Видян 18783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Домакинствата в Германия ще продължат да се борят с високите разходи за електроенергия и отопление в условията на криза на издръжката на живота, съобщи Der Spiegel, позовавайки се на Федералната агенция за мрежите на страната.

Предупреждението идва въпреки неотдавнашния спад на цените на енергията за домакинствата, които са се понижили с 4,5 % през тази година до ноември 2023 г.

"Ерата на евтината енергия е приключила, поне докато продължаваме да потребяваме големи количества конвенционално произведена енергия", е цитиран да казва ръководителят на Федералната мрежова агенция Клаус Мюлер в интервю за Rheinische Post.

Въпреки че цените на едро на електроенергията са "спаднали значително" в сравнение с 2022 г., ценовото равнище все още е по-високо, отколкото преди началото на конфликта в Украйна, съобщава той и добавя, че "нищо няма да се промени в близко бъдеще".


Енергийният регулатор отбеляза, че средностатистическо четиричленно домакинство ще плаща със 120 евро (133 долара) повече за мрежови такси годишно поради решението на правителството да премахне планираната по-рано субсидия от 5,5 млрд. евро. Мрежовите оператори ще прехвърлят увеличението на цените върху клиентите, предположи Мюлер, като прогнозира: "Рано или късно разходите ще достигнат до всички потребители, независимо от това кога ще бъдат въведени промените."

Според съобщенията в средата на декември операторите на преносната мрежа на Германия са обявили, че мрежовите такси ще нараснат от 3,12 цента на киловатчас през 2023 г. до 6,43 цента през следващата година.

Германия, която разчиташе на Русия за 40% от търсенето си на газ преди 2022 г., беше сред най-засегнатите от намаляването на руските енергийни доставки през миналата година. Доставките бяха или значително ограничени, или напълно спрени, след като ЕС наложи санкции на Москва в отговор на войната в Украйна, а газопроводите "Северен поток", доставящи руски газ за Германия, мистериозно се взривиха.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева