Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран получиха тазгодишната награда "Сахаров"

Свързани новини

12.12.2023 15:20

ЕП връчи наградата Сахаров на Махса Амини и движението на жените в Иран

Видян 355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран получиха тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент на официално пленарно заседание в Страсбург.

Младата иранка Джина Махса Амини получава отличието посмъртно. През септември 2022 г., докато е на посещение в Техеран с родителите си, Амини е задържана и бита от нравствената полиция заради неправилно поставен хиджаб. Умира в болница три дни по-късно.

Насилието над младата жена предизвика безпрецедентна вълна на недоволство в Иран и по света. Махса Амини се превърна в символ на движението "Жени, живот, свобода", родено в резултат на продължителните протести в ислямската република.

Наградата "Сахаров" е най-високото отличие на ЕС за дейност в областта на правата на човека и се присъжда в края на всяка година от Европейския парламент. Днес председателят на ЕП Роберта Мецола връчи приза на адвоката на семейството на Махса Амини, което е възпрепятствано да напусне Иран. Преди дни стана ясно, че макар да имат валидни визи, им е забранено да излязат от страната, а паспортите им са конфискувани.

Въпреки вълната от недоволство точно година след смъртта на Махса Амини иранският парламент прокара нов закон, който предвижда още по-строги наказания при неспазване на изискванията за облекло. Според правилата на шериата жените в Иран трябва да са с покрити коси и да носят дълги и широки дрехи.

Наградата "Сахаров" е учредена през 1988 г. на името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична премия от 50 000 евро. Миналата година парламентът присъди наградата на украинския народ.

Сред останалите номинирани тази година бяха две афганистанки, организирали тайна мрежа от онлайн училища след връщането на талибаните на власт, екоактивистка от Уганда, както и Илон Мъск. Мотивите на номиниралата го група "Идентичност и демокрация" са, че след като е поел управлението на Туитър (сега X), Мъск е разкрил практики на предишното ръководство, ограничаващи свободата на изразяване в социалната мрежа.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион