"В Запорожката АЕЦ беше разрешено да работи само оперативен персонал, а присъствието на хора по маршрутите на членовете на делегацията на МААЕ беше значително ограничено", заявиха от Енергоатом.

Свързани новини

02.09.2022 13:47

Енергоатом: Руските военни лъжат, манипулират и изопачават действителността в Запорожката АЕЦ

Видян 1289 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинските и руските агенции продължават да се обвиняват взаимно в опити да осуетят мисията на Международната агенция за атомна енергия за опазване на атомната електроцентрала в Запорожие.

Украинският доставчик на ядрена енергия, Енергоатом, заяви в петък: "Руските военни лъжат, манипулират и изопачават действителността в АЕЦ "Запорожие", като разпространяват само информация за посещението на мисията на МААЕ, от която биха могли да се възползват. "

Той също така обвини руснаците, че се опитват да попречат на мисията на Международната агенция за атомна енергия да се запознае с фактите на място, предаде CNN.


От "Енергоатом" заявиха още: "Военните камиони, разположени в турбинните зали на енергоблоковете в нарушение на всички изисквания за пожарна безопасност, бяха представени на експертите на МААЕ като оборудване на силите за химическа защита. Руската армия се опитва да скрие всички нарушения на ядрената и радиационната безопасност, които е извършила. "

"В Запорожката АЕЦ беше разрешено да работи само оперативен персонал, а присъствието на хора по маршрутите на членовете на делегацията на МААЕ беше значително ограничено", заявиха от Енергоатом.
"Ясно е, че при тези условия МААЕ трудно ще направи безпристрастна оценка на ситуацията в АЕЦ "Зона". 


От своя страна, проруските представители в окупирания район обвиняват украинците, че възпрепятстват работата на МААЕ.

Александър Волга, ръководител на военно-гражданската администрация на Енергодар, заяви в петък, че "обстрелът от страна на въоръжените сили на Украйна не е спрял, но интензивността му значително е намаляла" и че техниците продължават да работят по възстановяването на електропроводите, повредени "в резултат на масирания обстрел на Енергодар от украинска страна".


Волга заяви, че на екипа на МААЕ, който все още се намира в централата, "са предоставени съответните документи за атомната електроцентрала, както и карта на обстрела от страна на въоръжените сили на Украйна"

По-голямата част от мисията на МААЕ напусна централата след няколкочасово посещение в четвъртък, но малък екип остана. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обеща, че агенцията ще продължи да присъства в централата.


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите