Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси разговаря с представители на медиите след инспекцията на Запорожската атомна електроцентрала на 1 септември. (Метин Акташ/Агенция "Анадолу"/ Getty Images)

Свързани новини

02.09.2022 09:56

Ядреният надзор на ООН "няма да ходи никъде": Гроси за Запорожката АЕЦ

Видян 1931 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-голямата част от международния екип от ядрени експерти, които в четвъртък посетиха окупираната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие, вече са напуснали, след като преодоляха първоначалните трудности при достигането до съоръжението, включително многочасово закъснение и преминаване през активна военна зона.


Посещението на екипа от 14 експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), сред които и нейният ръководител Рафаел Гроси, се състоя в ключов момент за централата, която е подложена на постоянен обстрел и поражда опасения от ядрена авария.


Пътуването им е свързано с риск, тъй като в четвъртък започна обстрел, а руски и украински официални лица потвърждават, че близкият град Енергодар е бил обстрелван сутринта.


Гроси заяви, че екипът му е бил решен да посети завода въпреки бомбардировките. "След като стигнах дотук, нямаше да се спра и с моя смел екип продължихме напред. Имаше моменти, в които огънят беше очевиден", каза той пред репортери след посещението, предаде CNN.


"Тежката артилерийска картечница, минохвъргачките два или три пъти бяха наистина доста притеснителни, бих казал, за всички нас.

Получихме чудесна подкрепа от екипа по сигурността на ООН, който също е тук с мен. Така че мисля, че показахме, че международната общност е на разположение, може да бъде на разположение - и ние продължаваме да работим в тази посока", добави той.


Ръководителят на МААЕ вече е напуснал централата, но Гроси заяви, че ядреният надзор на ООН "няма да ходи никъде" и ще има "продължително присъствие" там. "Ние не отиваме никъде. IAEA е сега там в централата и няма да мести. Ще остане там. Ще имаме продължително присъствие там в централата", каза той.


ООН "са доволни" от усилията на Русия да опази екипа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който пристигна за инспекция на атомната електроцентрала в Запорожие, заяви главният говорител на генералния секретар в четвъртък, след като руското министерство на отбраната заяви, че е "озадачено" от липсата на реакция на ООН на "украинския опит да превземе съоръжението със сила".
 
"Радваме се, че Руската федерация направи необходимото, за да осигури безопасността на нашите инспектори", заяви Стефан Дюжарик пред репортери на брифинг в Ню Йорк, запитан за коментарите на Москва.
 
Както при всяка мисия на ООН, отговорността на тези, които контролират даден район, е да осигурят безопасността на служителите на ООН", добави той и благодари на "хората от охраната" и "шофьорите" за "огромната работа" по безопасното въвеждане и извеждане на екипа на МААЕ от Запорожката АЕЦ.


Мисията, ръководена от директора на МААЕ Рафаел Гроси, беше забавена на украински контролно-пропускателен пункт в четвъртък сутринта.
В крайна сметка тя стигна до контролирания от Русия "Енергодар" и в продължение на няколко часа разглеждаше съоръжението, след което се върна обратно на контролираната от Украйна територия.
 Енергодар и Запорожката АЕЦ са под руски контрол от 28.02. През август ядреният обект стана обект на редовни артилерийски и безпилотни атаки, за които Москва и Киев се обвиниха взаимно. Украински официални лица също така твърдят, че руските военни използват завода като военна база и разполагат там тежки оръжия. Москва отхвърли обвиненията, като заяви, че има само леко въоръжена охрана, която защитава съоръжението.


Москва призовава за посещение на МААЕ в Запорожие, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, от юни, но настояването на Украйна, че мисията трябва да премине през Киев, за да се запази украинският суверенитет, допринесе за отлагането на мисията до тази седмица.

На снимката: Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси разговаря с представители на медиите след инспекцията на Запорожската атомна електроцентрала на 1 септември. (Метин Акташ/Агенция "Анадолу"/ Getty Images)



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.09.2022 18:11

    Дано украйнските управляващи не пожертват Европа в ядрена катастрофа

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв