Свързани новини

24.04.2013 11:46

ЕК с 12 процедури за нарушения към България

Видян 1090 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България не е изпълнила 29,5 % от мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз, става ясно от доклад, който трябва да бъде приет на редовното заседание на служебния кабинет тази сряда, предаде репортер на БГНЕС.


Към 31 март от всички заложени 184 мерки са изпълнени 71. Изостават от сроковете 21. Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5. Част от неизпълнените мерките се дължат на неприемане на четири проектозакона от парламента, поради неговото разпускане. Очаква се забавяне при изпълнението и на други мерки, които изискват санкция на Народното събрание. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.


Към настоящия момент срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК стартира три нови процедури и прие едно мотивирано становище за невъвеждането в срок на директиви на ЕС.


От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари 2013 г. ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС. С решението си Комисията определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България – по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията. За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 г.) ЕК е стартирала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.


В резултат на положените усилия се очаква закриването на седем от отворените 12 процедури за нетранспониране в срок, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това.


Правителството ще предложи утре на Президента Росен Плевнелиев да издаде указ, с който да назначи комодор Емил Ефтимов на длъжността директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, считано от 16 юли т. г. Ще бъде предложено и удостояване на комодор Ефтимов със звание "контраадмирал". Министерският съвет ще предложи също за директор на дирекция "Операции и подготовка" в Министерството на отбраната от 27 май 2013 г. да бъде назначен бригаден генерал Стефан Петров.


2075 жилищноспестовни влога са компенсирани през 2012 г. от Националния компенсационен жилищен фонд. Това показва отчетa на Управителния съвет на фонда за миналата година,който трябва да бъде разгледан и приет ма утрешното заседание на кабинета. На местните комисии са преведени компенсации за 14 212 073,26 лв., като средната компенсация по влог е 6849,19 лв. Съгласно Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове, средствата от фонда се изразходват за финансово компенсиране на жилищноспестовни влогове чрез левова компенсация на определените към 31 декември 1990 г. спестовни числа по тях съобразно действащия левов индекс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби