Свързани новини

16.04.2015 13:50

ЕК изяснява новите правила за внос на ГМО продукти

Видян 1150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия възнамерява да предостави на държавите-членки последната дума за това дали да приемат внос на ГМО продукти, съобщи EurActiv.


Според документа европейската изпълнителна власт е взела решение за система за внос на ГМО в Европа "а ла карт". Предложението да се адаптира моделът на внос на генномодифицирани храни и фуражи от трети страни е по подобие на съществуващите правила за отглеждане на ГМО и ще бъде представен на членовете на Комисията за утвърждаване на 22 април.


Темата за ГМО беше една от приоритетните за Жан-Клод Юнкер при избирането му за председател на Европейската комисия. Решението да се предостави на отделните държави-членки избор за вноса на ГМО продукти предизвика реакцията на много природозащитници. Според регламента е предвидено държавите-членки да могат да се изключват от общия процес на допускане на ГМО продукти и да забраняват търговията с вече разрешени на европейско ниво култури на тяхна територия. В момента ЕС разрешава внос на 48 генномодифицирани култури, но процесът на одобрение е основание да той да бъде спрян. Комисията е в очакване на приемането на новата правна рамка, преди да даде зелена светлина за повече ГМО растения.


Докато дебатите продължават, 13 вида с ГМО очакват одобрението на ЕС. Заради широкомащабните последствия, които новият регламент би имал за вътрешния пазар, се очаква някои комисари да се изкажат против. Преди реформираните правила да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени от страните и от ЕП. Припомняме, че в началото на март ЕС предостави на страните членки правото да забраняват отглеждането на  ГМО култури. А встрия, Германия, Италия, Люксембург, Полша, Унгария и Франция веднага се възползваха от това.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката