Свързани новини

15.04.2015 15:24

До седмица ясна съдбата на КТБ

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 7 дни ще стане ясна съдбата на КТБ. Това стана известно след продължило близо 3 часа заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото за несъстоятелност на фалиралата банка. След като изслуша при закрити врата страните по делото, сред които са КТБ, временните синдици, Фондът за гарантиране на влоговете и акционерите на банката, съдия Иво Дачев обясни, че съдът има 7-дневен срок да обяви дали започва производство по несъстоятелност на КТБ или не.

Една седмица е максималният срок за това, но със сигурност решението няма да бъде ясно днес или утре.


След като СГС се произнесе и ако започне производство по несъстоятелност, съдбата на КТБ остава в ръцете на синдици. Тогава започва да тече двумесечен срок, в който кредиторите в банката подават своите искания за вземания. Трябва да бъдат изготвени три списъка, а за тяхното написване синдиците имат време от 14 дни.


След изтичането на този срок започват нови две седмици, в които недоволни от списъците кредитори могат да възразят пред синдика, а ако не получат от него удовлетворяващо решение, могат да се обърнат към съда.


За това обаче те имат срок от една година, което забавя евентуалното последващо осребряване на активите в банката.

Най-оспорвано и най-важно при производството по несъстоятелност на КТБ е определянето на точна дата, в която банката е изпаднала в несъстоятелност. Задачата за това е в ръцете на съда.


Съдия Дачев посочи обаче, че когато става дума за банка, за определянето на такава дата се вземат предвид други критерии. Те са различни от тези при фалита на едно търговско дружество. В случая с КТБ Софийският градски съд не може да вземе предвид показанията на вещите лица.


Нямало е процесуална пречка днешното заседание за КТБ да бъде разглеждано при отворени врати, стана ясно още от думите на съдия Иво Дачев. Той посочи, че данните, представени пред съда днес, не са били свързани по никакъв начин с банкова тайна. Въпреки това при желание на страните за процес при закрити врата е длъжен да го уважи, като целта е да бъдат защитени някои от интересите на страните.

Българска народна банка (БНБ) очаква от съда определение за обявяване на КТБ в несъстоятелност, и то в най-скоро време. Това посочи пред журналисти главният юрист на БНБ Нина Стоянова след днешното заседание на СГС по делото „КТБ".


По отношение на важния въпрос за синдиците, които ще управляват банката след определянето на несъстоятелност, тя обясни, че Фондът за гарантиране на влоговете е този, който назначава синдик от списъка на синдиците веднага след решението на СГС.


Представителката на БНБ обясни и защо е било необходимо делото да се гледа при закрити врата, а именно, че това е изрично изискване на императивна законова разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност. „Считаме, че тя не може да бъде делегирана по волята на страните и всъщност е в защита на интереса на клиентите на банката и тяхната лична информация", посочи Стоянова.


Адвокатът на най-големия акционер в КТБ „Бромак" - Менко Менков, пък се закани делото за несъстоятелност да стигне до европейските съдилища. Менков посочи, че към европейските съдилища акционерите ще се обърнат по въпрос имала ли е КТБ възможност да извършва плащания, от коя дата е трябвало да има специален надзор, когато КТБ е изпаднала и дали въобще е изпаднала в неплатежоспособност. „Българските съдилища отказват да разгледат този въпрос по същество", се оплака още Менков.


Той разказа и други подробности от днешното закрито заседание, а именно, че акционерите са настояли за назначаване на особен представител на КТБ в процеса, но съдът не е уважил това искане. Нуждата от подобен представител е заради това, че адвокатите на КТБ всъщност не са посочени от временните синдици в банката, а от квесторите, били преди това в нея.


„Когато изложихме това пред съда, те бръкнаха в джоба и извадиха пълномощно от временните синдици", посочи Менков и обвини адвокатите на тези синдици, че участват в процеса с парите на вложителите на КТБ, а всъщност взимат предвид становища, които са против интереса на банката.


„Никой не иска да чуе истината за КТБ", заключи адвокат Менко Менков.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец