Свързани новини

09.04.2015 13:54

Нов обвиняем за КТБ

Видян 1345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийска градска прокуратура привлече по обвинение за престъпление по служба и Славияна Данаилова-Велева - Ръководител на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ (чл. 282, ал. 2,пр. 2 вр. ал.1 пр. 2 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.


Тя е обвинена за това, че в периода от м. май 2012 г. до 20.06. 2014 г. в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушила служебните си задължения във връзка с дистанционния надзор върху дейността на „КТБ“АД и проведените надзорни инспекции в банката.


След получаване на месечни и тримесечни аналитични надзорни доклади, уредени подробно в Наръчника за Система за оценка на риска, за нуждите на текущия надзор, не е осъществявала необходимия дистанционен надзор. 


При провеждане на надзорна инспекция в „КТБ“ АД Славияна Данаилова-Велева, в качеството си на ръководител на екипа, е възпрепятствала извършването й от пълния състав проверяващи инспектори; давала е указания да не се проверява целесъобразността на изразходване на усвоените кредити; указала е на участващите инспектори от управление „Банков надзор” на БНБ да използват данните от работните документи, попълнени предварително от служители на проверяваната банка при изготвяне на изводите в Доклада от Надзорната инспекция на БНБ с № 1720-0189/29.11.2010г., без да извършват проверка на кредитите; възпрепятствала е провеждането на инспекцията, съкращавайки сроковете, определени със Заповед № РД 22-0823/23.04.2013 г. на Подуправителя на БНБ, ръководещ Управление „Банков надзор”; ограничила е контактите между инспекторите на БНБ и служителите на „КТБ“АД, във връзка с извършваната инспекция; създала е условия Докладът от инспекцията да бъде изготвен без предварително обсъждане с всички участници на проверяващия екип; представила доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ и връчване на представляващ „КТБ“АД, без да бъде подписан от член на екипа. 

Престъплението е извършено с цел да набави облага за акционерите на “Корпоративна търговска банка”АД, изразяваща се в увеличаване на печалбата на акционерите. 


От деянието са могли да настъпят и немаловажни вредни последици - да се застрашат финансовите интереси на държавата. 

Спрямо Славияна Данаилова-Велева е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни