Решиха

Свързани новини

28.09.2023 13:10

До 6 месеца избират изцяло нов състав на ВСС

Видян 469 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените в Закона за съдебната власт бяха приети окончателно, след като беше преодоляно ветото на президента Румен Радев върху част от текстовете. В тях народните представители записаха, че до 6 месеца трябва да изберат изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.

Промените предвиждат и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Един от мотивите на президента беше, че този закон не допринася за ефективна реформа в правосъдната система. Тошко Йорданов критикува вносителите от Продължаваме промяната - Демократична България.

"Запазиха безконтролната власт на сегашния главен прокурор. И ако някой си мисли, че ППДБ са срещ унего, има ясното доказателство, че не е така. В момента внася закон-пакт за промени на парче. Това е някакъв когнитивен дисонанс. Или най-нормалното определение за подобно нещо е лицемерие", заяви той.

И попита защо е нужна нова система за случайно разпределение на делата.

"Има такава система, и тя си работи. Но специално в случая трябва да се направи нова, за да може другият носител Божидар Божанов и неговите приятелски кръгове да си напляскат софтуер за ще видим колко милиона ще бъде. Публично ще го обявя", каза още Йорданов.

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да приложи механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници спрямо изпълняващия длъжността към настоящия момент главен прокурор. Продължавам да поддържам становището, че трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор, прокуратурата в България да се реформира изцяло. Но това трябва да стане въз основата на изменения в Конституцията", посочи Надежда Йорданова от ППДБ.

А Божидар Божанов обясни защо процесът по случайното разпределение на делата трябва да бъде централизиран.

"В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още системи по вече започнали процедури. Това роене на системи за случайно разпределение повишава риска някой от тях да не работи както трябва", обясни той.

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване в парламента на оспорените разпоредби в Закона за съдебната власт. С гласуването в зала бе отхвърлено предложението на Възраждане за изваждането на следствието от прокуратурата.



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей