Генетично заболяване на черния дроб, съчетано с прекомерна употреба на алкохол и инфекция с хепатит В, вероятно са били ключови фактори за смъртта на Лудвиг ван Бетховен преди близо 200 години, сочат резултатите от ДНК анализ на кичури от косата му, публикувани от научното списание Current Biology.

Свързани новини

25.03.2023 08:03

ДНК анализ разкри генетично заболяване на черния дроб и хепатит В при Бетовен

Видян 6226 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генетично заболяване на черния дроб, съчетано с прекомерна употреба на алкохол и инфекция с хепатит В, вероятно са били ключови фактори за смъртта на Лудвиг ван Бетховен преди близо 200 години, сочат резултатите от ДНК анализ на кичури от косата му, публикувани от научното списание Current Biology.

Немският композитор, който обикновено се смята за един от най-значимите влиятели върху популярната музика през последните два века, умира във Виена през март 1827 г., докато страда от няколко здравословни неразположения. Не на последно място сред тях са проблемите със слуха, които се появяват в края на двадесетте му години и в крайна сметка прерастват в пълна глухота, когато е на около 44 години.


 Докато причината за глухотата на Бетовен остава загадка, напредъкът в технологията за секвениране на ДНК позволи да се направи моментна снимка на здравето на композитора, получена от кичури от косата му, разкривайки картина на човек, който се е борил с различни здравословни проблеми през целия си живот.


Особено при Бетовен е вярно, че болестите понякога много са ограничавали творческата му дейност", казва авторът на изследването, генетикът Аксел Шмидт, чрез Associated Press в сряда. "И за лекарите винаги е било загадка какво всъщност се крие зад това."

В допълнение към чернодробните проблеми, които вероятно са били ключови фактори за смъртта му, учените откриват доказателства за стомашно-чревни проблеми, от които композиторът се е оплаквал през целия си живот. Преди смъртта си Бетовен пише за желанието си лекарите да изследват източниците на различните му здравословни неразположения след смъртта му. Сега, близо 200 години по-късно, ДНК анализът изключва като причина за заболяването целиакия и непоносимост към лактоза, но не поставя ясна диагноза.


Анализът също така предостави доказателства за това, което учените описват като "извънбрачно бащинство", което означава, че в едно от поколенията преди раждането на Бетховен в Бон, Германия през 1770 г., е родено дете от извънбрачна връзка.

Но дори при съвременните постижения на ДНК анализа някои от загадките на Бетовен остават забулени от времето - и именно това прави Бетовен толкова интересен казус, според д-р Авраам З. Купър от Държавния университет в Охайо, който не е участвал в анализа. "Мисля, че фактът, че не можем да знаем, е нормален", казва той.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.03.2023 13:11

    едно от 36 американчета е аутист, през 1970 г е 1 на 10000 1 in 36 Children in the U.S. Now Diagnosed with Autism but CDC Refuses to Look at Vaccines as Cause

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева