Свързани новини

30.04.2013 14:38

Ди Пресе: Записите говорят много за политическата култура на българските властващи

Видян 1903 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В България цари климат на страх и недоверие. Малко преди парламентарните избори на 12 май незаконното подслушване хвърли петно върху досегашната управляваща партия ГЕРБ", пише австрийският "Ди Пресе".

Записите говорят много за политическата култура на българските властващи. Софийският градски прокурор Николай Кокинов нарича журналист "хомосексуалист" и "наркоман", а доскорошният премиер Бойко Борисов също демонстрира цинична хомосексуална естетика: "Хората ги смятат за интелигентни".

Но разговорът между Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и софийския прокурор Николай Кокинов не е концентриран единствено върху хомосексуалността, а е свързан с възможното препятстване на разследване за корупция срещу Найденов.

"Ди Пресе" отбелязва, че не само съдържанието на тези аудиозаписи с Бойко Борисов представляват интерес за българската публика през последните дни, но и особено скандалните обстоятелства, при които те са направени.

Изданието посочва, че те са изтекли в медиите от служител на МВР, а като техен поръчител се сочи бившият министър Цветан Цветанов. Той ги е поръчал през април, макар вече да не е начело на МВР, след като правителството на Борисов и ГЕРБ подадоха оставка в средата на февруари под натиска на масови протести.

"Ди Пресе" пише, че служителят се е решил на тази крачка едва сега, защото се "страхува".

Атмосфера на страх и недоверие е съществувала в правителствените кръгове. Бившият земеделски министър разкри преди няколко дни, че Цветанов е подслушвал всички членове на кабинета и президента.

Още през март лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе данни за незаконното подслушване без съдебни заповеди. Цветанов, който отрича обвиненията, беше разпитван от прокуратурата, други политици могат да го последват.

Според Кристиан Спар от медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" скандалът с подслушванията може да определи до голяма степен изборния резултат, но в страната има малък резонанс и може да отшуми след няколко дни.

След зимата на протестите гражданите искат договор с ясни правила. "Избирателите искат независими от партиите прозрачни и ефективни обществените институции, както и промяна на политическата култура", коментира той пред "Ди Пресе".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей