Свързани новини

04.04.2013 16:26

Скритите сметки на олигарси и политици от цял свят излизат наяве

Видян 1820 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анонимен източник е предоставил на медиите по цял свят гигантска база данни за лица, които не са плащали данъци и са укривали доходи в офшорни зони, предаде БГНЕС.


Германският вестник "Зюддойче Цайтунг" е една от медиите получили тази информация. Тя е с общ обем 260 гигабайта и съдържа 2,5 милиони документа, включително списък със 130 хиляди лица от над 170 страни. Сред тях са политици, олигарси, търговци на оръжие, представители на шоубизнеса, финансисти.


Документът, озаглавен "Тайни за продан: Във вътрешността на световния офшорен паричен лабиринт", разглежда предполагаемото участие в редица схеми на държавни служители, семействата им и техни приближени от Франция, Азербайджан, Русия, Канада, Пакистан, Филипините, Тайланд, Монголия и други страни.


Документацията дава пълна картина за функционирането на данъчните оазиси, механизмите на тайни преводи на пари и съмнителни операции с използването на подставени фирми и т.нар. тръстове. От днес, както отбелязва "Зюддойче Цайтунг", започват да публикуват материалите и първите резултати от анализа на представената им информация. Германският вестник съобщава, че материалите са принадлежали на две фирми, които се специализират в офшорни услуги.


Информацията обхваща период от три десетилетия. Тя е била предадена миналата година на Международния консорциум за журналистически разследвания във Вашингтон /ICIJ/. Тази организация е поела лидерска роля при по-нататъшното проучване на темата, продължило около 15 месеца. В него са участвали водещи световни медии от 46 страни, сред които "Зюддойче Цайтунг", Би Би Си, "Гардиън", "Монд", "Вашингтон пост" и др. Участие на български медии в разследването не е имало.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион