Със 136 гласа "за" и петима "въздържали се" парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет.

Свързани новини

08.02.2024 10:40

Депутатите приеха на първо четене промени, касаещи работата от разстояние

Видян 330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 136 гласа "за" и петима "въздържали се" парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет.

Те предвиждат прецизиране на работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.

С предложенията са представени балансирани решения относно регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

Въведено е т.нар. „право на изключване“, което дава право на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника.

    "Искам да взема отношение по законопроекта на правителството. С оглед дигитализация на икономиката трябва да съобразим трудовото законодателство с тези нови форми на работа - дистанционната, но да намерим баланс, при който не затруднява административно работодателите, но въвеждаме стандарти за сигурност и безопасност на работното място. Ще водим дискусии между първо и второ четене", заяви Искрен Арабаджиев -ПП-ДБ.

Вторият проект на "Възраждане" не бе приет. Неговата цел беше да бъде премахнат шестмесечния срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв