"Продължаваме промяната" ще предложат преди окончателното приемане на промените увеличаването на заплатата да става автоматично и на базата на 6-месечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците, заяви Кирил Петков.

Свързани новини

08.12.2022 11:30

Депутатите одобриха мин. заплата да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца на първо четене

Видян 970 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Със 175 гласа "за" и трима въздържали се депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, които предвиждат създаване на механизъм така, че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца, предаде БНР.

Вносител на предложенията е БСП.

Съпартиецът на Корнелия Нинова Георги Гьоков предупреди:

"Ако сега не вдигнем минималната работна заплата със 140 лева, догодина, когато повярвайте ми, ще се наложи да я вдигаме, ще бъде с 300 лева".

"Продължаваме промяната" ще предложат преди окончателното приемане на промените увеличаването на заплатата да става автоматично и на базата на 6-месечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците, заяви Кирил Петков.

"Периодът е важен, защото в период на инфлация, колкото е по-близо до крайния срок, докато се взима това решение, толкова по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде около 860 лв."

Не вдигаме минималната работна заплата, а даваме траен механизъм за определянето й, каза Деница Сачева от ГЕРБ. Тя обяви подкрепата на ГЕРБ при  първото четене на проекта като политически знак, но и изрази опасения:

"Но същевременно трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото на минимална работна заплата работят все повече и повече хора, които са в държавния сектор. Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка, с която предлагат колегите от БСП, няма да доведе до увеличаване на сивата икономика".

От "Възраждане" дойде предложение успоредно с увеличаването на МРЗ да бъде намален данък печалба за малките и средни предприятия. Георги Георгиев каза:

"Защото увеличението на минималната работна заплата ще окаже огромно въздействие върху микро- и малкия бизнес. За тях това е огромна тежест".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.12.2022 17:30

    Нека да обмислят подобен механизъм и за минималната пенсия! Защо не я обвържат със средната раб. заплата, щом депутатските заплати и МРЗ са обвързани със средната РЗ?

  • 001 недопустим двоен аршин 08.12.2022 11:58

    Защо самите депутати не си определят заплатата спрямо средната за предходните 12 месеца, а чакат само да се обяви средната към момента и веднага си вдигат своите?! Да не говорим, че огромните им заплати трябва да се повишават само, когато се повишат на всички останали. Не стига, че нищо добро и полезно не са в състояние да сътворят, ами само за увеличаване на заплати и бонуси мислят, които бедните работещи им плащат без да ги питат дори

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева