„Демократична България“ не отиде на консултациите с БСП за третия мандат.


Въпреки че вчера неофициално беше взето решение да има среща, те все пак са преценили, че разговорите са безсмислени, защото събиране на мнозинство за кабинет е невъзможно.



“Тази среща просто няма предмет, защото при изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен - това беше ясно, и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в един предизборен пиар за г-жа Нинова”, каза председателят на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов пред БНР.


Той посочи, че моментът, в който имаше шанс да се излъчи правителство, беше да започнат разговори, преди президентът да връчи мандата, и да се изработи формула за управление, която да бъде предложена на държавния глава. 


“Президентът даде ясен сигнал при консултациите между първия и втория мандат, че той е готов да чуе такова предложение. По някаква причина г-жа Нинова реши да блокира тази възможност, обяви я за противоконституционна, отказа разговор и всъщност тогава отпадна шансът с третия мандат да се случи нещо. След което той се превърна в, така да се каже, предизборен сценичен реквизит”, е мнението на Христо Иванов.


Той посочи, че в 46-ото Народно събрание трябва да се даде време да бъде приета актуализацията на държавния бюджет. Призова и за приемане на предложения от “Демократична България” проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който предвижда закриване на специализираните съд и прокуратурата. 


 


"За нас неявяването на "Демократична България" значи, че те не искат да има редовен кабинет и че искат да отидем на избори. Второ, по-лошо, че не искат да започне промяна на модела, за който гражданите протестираха. Може би най-лошото за този момент е, че отказват и да разговаряме за актуализацията на бюджета. С това те рискуват да оставим пенсионерите без преизчисление на пенсиите, коментира Корнелия Нинова след отказа на ДБ да проведат среща, за да се коментира актуализацията на бюджета.


 


За сряда са планирани разговорите с „Има такъв народ“.


 Снимка: БГНЕС