Свързани новини

12.01.2022 10:15

ДБ с декларация в парламента относно заплахите към Чобанов

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентарната група „Демократична България” призова правоохранителните органи бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов. Това стана в декларация, изчетена от трибуната на парламента.


Декларацията представи народният представител Здравко Маринов, който отбеляза в началото на изказването, че „разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов е получил сериозни сигнали от чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него”.


В декларацията се настоява компетентните служби да обявят дали въпросните заплахи наистина идват от лица, засегнати от санкциите по глобалния закон „Магнитски”, както самият Чобанов предполагал.


„Ние, като народни представители, не можем да останем безучастни към всеки опит за посегателство над живота, здравето и свободата на който и да е български гражданин”, заяви депутатът.


В декларацията се посочва, че народните представители не могат да останат безмълвни към наказателни акции срещу журналисти, особено, когато става дума за разследваща журналистика.


„В България нереформираната прокуратура и не-дореформираните специални служби често обръщат гръб на престъпленията на организираната престъпност и корупцията, и разследващата журналистика остава единственото средство за разследване на дълбоката държава”, посочи Маринов.


Йордан Цонев от ДПС посочи, че случаят „Чобанов”, вече е бил разгледан от парламентарната група на ДПС, като още в понеделник с нарочно писмо от партията са сигнализирали компетентните органи. Сигналът бе внесен от председателя на движението Мустафа Карадайъ и народните представители Йордан Цонев и Делян Пеевски.


„Наистина, в европейска България не може да има дори и съмнения за заплахи, на който и да било журналист, независимо от това, той какви позиции защитава”, каза Цонев. Той настоя компетентните органи да установят има ли заплаха към журналиста.


„Категорично подкрепяме тезата, че в нито една европейска страна, най-малкото в България, трябва да има съмнения, че журналист може да бъде заплашван, от когото и да било и тук внушенията за Магнитски ги оставям на вашата съвест”, отбеляза Цонев.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева