Въпреки че "Златните момичета" също се занимаваше с романтика и интимност - и беше широко разглеждан като забележително позитивен за секса за времето си - има ярък контраст в начина, по който са представени жените на 50 години в двете предавания.

Свързани новини

23.04.2023 07:37

Чувствените фотографии на двойки в златните им години на Мерилин Минтър

Видян 20149 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как изглежда интимността при възрастните хора? Няма край на секс сцените и другото парливо съдържание, в което участват млади и несмачкани хора, но след определена възраст популярната култура до голяма степен не се интересува от секса - или го третира като поанта.

Миналата година художничката Мерилин Минтър реши да промени това, като събра в студиото си в Ню Йорк група мъже и жени на възраст 70 и повече години, за да покаже една по-слабо позната страна на секса и взаимоотношенията. В еротичните и цветни изображения възрастните хора са съблечени по бельо или слипове; те се прегръщат, целуват и галят един друг в разгара на момента. Снимките приканват вниманието ни да предизвика нещо, което все още се смята за табу, показвайки игриви, любовни моменти на удоволствие.

"Има толкова много презрение към секса на възрастните хора. Дори един от моделите, с които работих, каза: "Кой иска да види всичко това?", спомня си Минтър във видео разговор със CNN.

"Целият ми мисловен процес, в който влязох, беше, че ние сме пионери", продължава тя за безсрамно сексуализирания контекст. "Никой досега не е снимал възрастни хора с обич и с някаква елегантност. И това беше моята цел - да ги накарам да изглеждат много желани."



Няколко от последвалите снимки са публикувани първоначално в списание "Ню Йорк Таймс", като придружават откровена редакционна статия за сексуалния живот на възрастните хора. Сега Минтър публикува цялата серия в предстоящата книга "Elder Sex" и ги излага в нюйоркската галерия LGDR. Изложбата, която бе открита през април, е първата ѝ самостоятелна изложба в града, след като Бруклинският музей организира ретроспективната ѝ изложба "Pretty/Dirty" през 2016 г., и включва акценти от петгодишната ѝ кариера, както и други нови творби.

Търсим партньори

В Elder Sex Минтър използва една от характерните си естетики, която е изследвала както в хиперреалистични картини, така и във фотографии: ювелирни тонове, близко изрязани композиции на блестящи тела, показани сякаш през стъклото на попарено огледало или прозорец. Но въпреки че е един от най-значимите и разчупващи границите художници днес - и въпреки че за нея позират звезди като Лейди Гага и Лизу - Минтър не успява да намери достатъчно истински двойки, които да пожелаят да участват.


 "Искахме да включим всички раси, всички видове пол", обяснява Минтър. "Имахме много проблеми с намирането на модели. Аз съм на 74 години. Попитах всичките си приятелки - в смесени расови връзки, в лесбийски връзки - и никоя от тях не се съгласи да го направи."


В крайна сметка Минтър кастира актьори заедно с няколкото души, които се бяха съгласили. Тя ги свързва в студиото си, като ги снима зад панел от замръзнало стъкло - трик за постигане на парлив, мокър вид, без да се бори с ефимерността на водните пари. По време на снимките Минтър казва, че всички нейни модели, които са били на възраст до 89 години, са ѝ казали, че все още водят редовен и приятен сексуален живот. Техните чувства съвпадат с тези на хората, интервюирани за статията в списание "Ню Йорк Таймс", които описват задълбочаването на интимността с партньорите си на по-късен етап от живота си, както и това, че са се научили да се ориентират и да оценяват нуждите си с напредването на възрастта.


Минтър смята, че в секса на по-късен етап от живота има усещане за свобода, което за много хора може да отнеме време.

"Когато си млад и правиш секс, той е малко по-перформативен, отколкото когато си на 80 години", казва тя. Като по-възрастен човек "си мислиш: "Това съм аз. Вземи го или го остави. Аз просто ще се наслаждавам на себе си. Няма да симулирам нищо тук."

Минтър признава, че сексът и самооценката са трудни за жените от всички възрасти - по-възрастните жени рядко се възприемат или приемат сериозно като имащи интимни нужди, докато за по-младите жени сексуалната активност често е ходене по въже - прекалено много и можеш да бъдеш "порицана и засрамена като уличница", казва Минтър.


"Когато си на 25 години, има толкова много страх от това, че младите жени притежават сексуална власт - това е просто ужасяващо за хората", каза тя.



Художникът обаче вижда известен напредък в това кой може да бъде възприеман като желан на нашите телевизионни екрани, което отразява настъпващата по-широка промяна в културните нагласи по отношение на секса. Тя посочва снимки в списание People, сравняващи героините от "Златните момичета" и "Сексът и градът", които са на една и съща възраст по време на рестартирането на последния по HBO Max (който е собственост на компанията майка на CNN, Warner Bros. Discovery). "50-те години на миналия век изглеждат много по-различно през 2020 г.!" - възкликва един от надписите.


Въпреки че "Златните момичета" също се занимаваше с романтика и интимност - и беше широко разглеждан като забележително позитивен за секса за времето си - има ярък контраст в начина, по който са представени жените на 50 години в двете предавания.


"Помислих си: "Добре, ето защо това е различно", казва тя. "Номер едно: Хората живеят много по-дълго и са по-здрави... Номер две: има нещо, наречено виагра." Минтър се засмя и добави: "Но кой се пенсионира на 54 години? В къща във Флорида с още три дами? Какво?


Тя се надява, че Elder Sex не само ще послужи като така необходимата визуална справка за това как може да изглежда интимността в по-напреднала възраст, но и ще намери отклик сред хората, които имат чувството, че техните желания - и живот - са пренебрегнати.


"Тя дава разрешение на хората, които се срамуват от сексуалните си желания", казва тя. "Искам това да им даде разрешение да изследват това и да изтрият срама."


 Източник: CNN


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион