На свикана от новия член на СЕМ Пролет Велкова дискусия в надзорния орган по радио и телевизия, събраните на нея са решили, че трябвало било да има Борд към правителството срещу пропагандата и дезинформацията

Свързани новини

30.06.2022 12:07

Борд по дезинформация? Европроект вече свърши тази работа, но не по Оруел

Видян 349 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На свикана от новия член на СЕМ Пролет Велкова дискусия в надзорния орган по радио и телевизия, събраните на нея са решили, че трябвало било да има Борд към правителството срещу пропагандата и дезинформацията. Нещо като Министерство на истината от 1984 на Оруел.

За да може някой да отсъжда кое е пропаганда и дезинформация, а кое не е, той първо трябва да познава темата. А у нас медийната грамотност е най-ниската в ЕС според европейските изследвания, както и грамотността изобщо, при това с огромно изоставане.

И това далеч не важи само за учениците, а за всички прослойки на обществото. Включително за чиновниците – правителствени и други на най-различни нива, и в частност за съдиите, на които месеци по-рано друга такава „умна” и „демократична” инициатива смяташе да даде властта, без да имат никаква представа от темата, да решават кое е фейк, а кое не е.

Докато някакви хора се събират да наливат от пусто в празно, а из социалните мрежи, в медиите и дори на най-високо правителствено ниво се замерваме с пропаганда как руски агенти на влияние вземали по 4000 лв. на месец, а Америка за България раздавала милиони направо на медии и политолози, у нас се върши и истинска работа по този нелек въпрос.

Програма Еразъм +на Европейския съюз финансира протеклия при голям интерес през последните месеци проект Медийната грамотност като щит срещу фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата на Сдружение Екопрограма.

Той разгледа въпроса не само от повърхностната всекидневна гледна точка с потока новини, но запозна участниците и с психологическите, и с останалите дълбоки измерения – включително търговските и свързаните с все по-широкото навлизане на контрол през изкуствения интелект, на съвременни феномени, свързани с манипулацията, пропагандата, фейковете.

Млади хора от цяла България, включително от смесени райони, в диалог с представители на европейските, националните и местните институции обсъдиха проблема и решенията му. Като в дискусиите се включиха представителите и на трите власти: законодателната, изпълнителната и съдебната от различни нива, но с пряко отношения към темата, на причините и следствията от дезинформацията и пропагандата.

Десетте дебата се проведоха в София, Кюстендил, Гоце Делчев, Брезница, Велинград, Царево в различни по профил училища, с участието на над 500 млади българи, на управленци и дори на инфлуенсъри.

Специален гост на заключителната дискусия беше евродепутатът и член на ресорната комисия за борба с дезифнформацията на Европарламента Андрей Ковачев. В различните събития се включиха още кметове, народни представители, началници на регионалните управления по образованието и на общинските ресорни отдели, заместник – областни управители в ресора, съдии, прокурори, представители на МВР и в частност на БОП, които водят борба с кибертероризма, на неправителствени организации, директори на училища и много други. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей