Eлектромобил

Свързани новини

18.03.2024 16:12

Близо 10 хил. електромобила, 52 хил. хибрида и 1760 зарядни станции - на пазара в България

Видян 826 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ) прогнозира в свой анализ, че 2024-та ще бъде година на напредък по отношение на развитието на зарядната инфраструктура за електрически превозни средства.

Според проучването, предоставено на БТА, динамиката на развитие на електрическата мобилност в Европа и по света се увеличава през 2023 г. България има преднина в региона, но в последните две години този процес се забавя значително. Според ИКЕМ страната ни рискува да изостане от общите тенденции. Държавата закъснява с активната си роля за развитие на електрическата мобилност, смятат в организацията.

В анализа се изтъква, че България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която няма система за подпомагане на бизнеса и потребителите. Липсва национална стратегия по темата.

От ИКЕМ припомнят, че през 2022 г. беше създадена работна група – Комисия за устойчива мобилност. Целта ѝ беше да изработи национална карта за развитие на устойчивата мобилност с акцент върху електромобилите. Тази положителна инициатива обаче не проработи. Направи се нещо, за да се изпълнят формалните условия и да се получи първият транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, изтъкват още от ИКЕМ.

До края на март се очаква представяне на обществено обсъждане на проект на Закон за насърчаване на електрическата мобилност. Прави обаче впечатление, че проектът е изработен изцяло в рамките на едно министерство. В разработката не участва нито един представител на ИКЕМ, която е най-голямата браншова организация за електрическа мобилност у нас. В проекта няма нито един ред за подготовката на кадри. Вмъкнати са текстове, които нямат място в такъв закон, се посочва още в анализа.

Броят на регистрираните в България автомобили към март 2024 г. достига 3 556 145 превозни средства, което представлява ръст от 0,3% спрямо октомври 2023 г. Спрямо предходния 6-месечен период обаче обемите отчитат 3,1-процентен спад.

От тези обеми леките коли достигат 3 007 920 броя спрямо 2 994 837 броя за октомври 2023 г. В този период са прибавени 13 083 леки коли, или ръст от 0,4%. Спрямо предходния 6-месечен период се наблюдава спад от 2,9%.

Към март броят на електромобилите, регистрирани в България, достига 9889 превозни средства. Това е с 26,6% повече спрямо октомври 2023 г., но представлява спад от 2,9% спрямо предходния шестмесечен период.

Хибридните автомобили в страната са 51 910, което е с 31,4% повече спрямо октомври миналата година.

Общият брой на инсталираните в България зарядни станции към март достига 1760, спрямо 1350 станции през октомври 2023 г. Това представлява увеличение от 410 станции за периода.

От всички работещи зарядни станции в страната 1250 са с променлив ток с мощност до 22 киловата (кВт), а 381 броя са с прав ток, бързозарядни, с мощност между 24 кВт и 150 кВт, изтъкват от ИКЕМ.

Организацията обръща внимание и на действащите към момента мерки за насърчаване на електрическата мобилност, които включват преференциално данъчно третиране и липса на такси за паркиране в платени зони за физически и юридически лица; освобождаване от заплащане на годишен местен данък за електрически автомобили, мотоциклети и мотопеди; предоставяне на безвъзмездни средства чрез Националния доверителен екофонд за проекти, свързани с насърчаване на използването на електромобили от публичните органи.

Фокусът е върху превозни средства, които могат да се използват за обществено-обслужващи дейности, включително: почистване; поддръжка на паркове; социални услуги; проверки; и осигуряване на вътрешноградски обществен транспорт в малките населени места с малък пътникопоток, изтъкват от ИКЕМ.

Според организацията основните предизвикателства около електромобилите са свързани най-вече с цената и пробега. Електромобилите остават по-скъпи от превозните средства с двигател с вътрешно горене, като застрахователните премии също са по-високи. Тук липсва национална програма за насърчаване на потребителите.

ИКЕМ изтъква, че е необходим адекватен закон за насърчаване на електрическата мобилност, който да определи институциите, които да бъдат ангажирани с конкретни задачи по развитието на тази мобилност. Този закон трябва да регламентира задължение за общините да осигурят места за зарядни станции на поне две места за паркиране. Трябва да се заложат нормативно и стимули за електроразпределителните дружества да предоставят лесен достъп до електроенергийната мрежа, както и да се въведат преференциални финансови инструменти за малките и средните предприятия, които инвестират в изграждането и управлението на инфраструктура за зареждане с електроенергия.

ИКЕМ призовава и за създаване на национален портал от типа SmartGrid за връзка между ЕСО, електроразпределителните дружества, операторите на зарядна инфраструктура и услуги в сферата на електрическата мобилност.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни