Работата на библиотекарите не е професия и не е занаят

Свързани новини

14.11.2023 10:36

Библиотекарите трябва да запалят децата с нещо, което не е секси: Асен Василев

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работата на библиотекарите не е професия и не е занаят. Тя е призвание, така, както е учителската професия. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на церемонията по връчване на годишните награди на фондация „Глобална библиотека – България“ в „Топлоцентрала“ вчера, предаде БТА.

„Вашата работа е много трудна, защото вие трябва да запалите искрата в децата, така че на тях да им стане интересно, любопитно, забавно да се занимават с нещо, което не е секси, не е модерно. Не е направено така, че да им привлича вниманието, както интернетът и телевизията, но пък развива въображението, развива мисленето и ги прави творчески личности“, каза министърът на финансите.

Василев отбеляза, че когато гледа към библиотеките и читалищата, вижда, че има хора, които работят с цялото си сърце и душа и са драматично нефинансирани. "В същото време има едни читалища, които стоят заключени, има едни библиотеки, които стоят заключени и те получават също толкова ресурс, колкото тези, които работят", каза още Асен Василев.

Финансовият министър посочи, че причината за това е стандартът, който е направен преди много време и който е на субсидирана бройка и квадратен метър. „Така се определя колко ресурс държавата ще ви даде на вас, за да си свършите работата. Не на базата на това колко деца са дошли в библиотеката, не на базата на това, за което раздавахте наградите, а на базата на това колко бройки е имало в щата в края на 90-те години и колко квадратни метра е вашата библиотека“, посочи още Василев.

По думите на министъра това е неговата „малка битка“ – да се промени стандартът, така че той да е свързан с дейността на библиотеките и читалищата, а не на базата на квадратен метър. Василев разказа, че три години предлага такава промяна и три години парите се приемат, а стандартът остава.

„Тази година в бюджета предлагаме пак 30 милиона. Пак искаме да е на база на това, който работи, да получи, да получи много повече. Защото това е важно за нашето общество. Надявам се този път да не кажат: „Хайде пак по стандарта за субсидираната бройка и квадратния метър“, защото това са похабени пари от нашите данъци. И то похабени, защото те убиват възможности да се случат по-добри неща в страната“, посочи Асен Василев.

„Целият бюджет е 100 милиона в момента. Ние даваме още 28 милиона, това е почти 30 процента увеличение. Но ако то се разпредели на квадратен метър и субсидирана бройка, тези, които работите реално, почти няма да го усетите“, каза той.

Асен Василев допълни, че молбата му към общността на библиотекарите е да помогнат в тази битка, за да могат библиотеките да станат по-добри, да имат ресурс и да вършат просветителската си дейност с гордост.

Общо четири награди бяха връчени на церемонията в „Топлоцентрала“ вчера вечерта. В категорията за регионална медия бе отличен националният пресклуб на БТА във Варна. Останалите лауреати са сайтът „Детски книги“, книжният център „Гринуич“ и община Враца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец