Полезни съвети

Свързани новини

23.08.2023 11:42

Басейните крият опасности за животните

Видян 785 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЧЕТИРИ ЛАПИ с полезни съвети как да предпазим домашните любимци и дивите животни от басейни през лятото

В летните жеги много животни, както домашни опашатковци, така и диви видове, биват подмамени от прохладата на градинските басейни и желанието си да се разхладят в тях. Така, без да подозират, понякога попадат в клопка и са застрашени от удавяне, защото нямат възможност да се измъкнат от хлъзгавите стени на басейна.

Собствениците на басейни трябва да имат предвид безопасността както на хората, така и на животните наоколо. Застрашени могат да бъдат както домашните любимци на собственика, така също и домашни любимци на съседите и диви животни, които могат да влязат в градината. Да направи своя басейн безопасен за животните е отговорност, която всеки собственик на басейн трябва да осъзнае.

Какви мерки за безопасност на басейна трябва да се предприемат?
 
ЧЕТИРИ ЛАПИ препоръчва бъдещият собственик на басейн да помисли върху следните въпроси още при планирането на построяването или закупуването му:

•    Какви животни мога да очаквам в близост, в зависимост от страната/областта, в която живея?
•    Имам ли домашни любимци и как мога да ги предпазя?
•    Кои материали и прегради са безопасни за животните и могат да ги предпазят от зоната на басейна?
 
Това ще помогне за взимането на своевременни предпазни мерки.

•    Огради: в зависимост от индивидуалните предпочитания може да се избере подвижна или постоянна ограда. Препоръчително е да се блокират всички пролуки, през които животните биха могли да се промъкнат и да се осигури достатъчно стабилна ограда, която да издържи на по-силни животни.
•    Рампи и стъпала: поне едно от тези съоръжения на басейна ще помогне на животните да се спасят при опасност. Собственикът трябва да се увери, че тези елементи не са хлъзгави.
•    Аларми: препоръчително е да се избере алармена система, която се включва само когато има движение в самата вода, а не около ръба на басейна.
•    Покривала: трябва да се изберат специални предпазни покривала, тъй като обикновените могат да подведат животното, като изглеждат като стабилна повърхност.
•    Подредба около басейна: не трябва да се оставя нищо, което може да събуди интереса на животното и да го примами да скочи във водата.
•    Помощни средства за катерене: закачането на найлонови въжета отстрани или близо до ръба на басейна могат да бъдат полезни инструменти за изкачване на бедстващо във водата животно.
•    Предпазни мрежи/ъглови рампи: тези инструменти са специално предназначени да помогнат на малки животни като жаби, патета и катерици да преодолеят височината на плувен басейн.
•    Премахване на надвиснали клони: това предотвратява падането на малки диви животни като катерици от дърветата в близост до и над басейна.
 
Как да реагираме в спешни ситуации?

Дори когато са взети необходимите предпазни мерки за обезопасяването на водното пространство, е възможно някое заблудено животинче да намери пътя си до него. В такива случаи е препоръчително да има наблизо помощно средство, с което да се окаже помощ:

За малки животни: инструменти като мрежи, метли, лопати и кепчета за басейни са много полезни в такива моменти, така че е препоръчително винаги да има нещо подобно наблизо, за да можете незабавно да се помогне на нуждаещо се животно.

За по-големи животни: трябва да се предвиди наблизо нещо, което може да послужи за рампа, като например дълга, широка дъска от дърво; или да бъдат поставени няколко градински стола в басейна, които могат да помогнат на животното да стъпи на тях и да избегне опасността.
 
ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава за повишено внимание, когато се налага да спасим животно. Първо трябва да се уверим, че сме в безопасност и няма да бъдем нападнати или наранени. Когато се чувстват застрашени, животните могат да ухапят, одраскат силно или наранят, опитвайки се да се спасят.

 
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СТОПАНИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ:
ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв