Свързани новини

26.04.2015 16:04

България плаща на Лувъра, вместо той на нея

Видян 2368 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вежди Рашидов сам се сравни с Людмила Живкова, но за съжаление без да мисли. Защото тогавашната изложба на тракийско изкуство донесе на България милиони приходи, а сегашната – многомилионни разходи. Тайният договор между Министерството на културата и Лувъра, изваден от Биволъ, доказа, че националният интерес не е защитен по никакъв начин. Оказва се, че всички разходи – от избора, пакетирането, транспортирането, излагането на колекцията, 1 милион държавна гаранция за нея, възможностите за увреждания, пропуснатите ползи на 17 наши музея, лишени от най-ценните си експонати точно насред туристическия сезон, авторските права и производството на каталозите са за сметка на бедния роден данъкоплатец. Всички приходи са за френската страна – билетите на посетителите – до 1,5 милиона души, приходите от каталога – бройката е 50 евро. Лувърът би трябвало да рекламира изложбата, но както се видя, той я откри в почивен ден, нямаше никакъв пиар, нито пък бордове и дори един на фасадата, за да се привличат посетители. На всичко отгоре кураторът от френска страна подчерта, че интересът му е за връзката между тракийците и гръцката култура. Нито дума за България.

Според Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) към Съвета на Европа, наемането на музейни изложби, освен културни и цивилизационни измерения, има и един практичен аспект, а именно финансовия. Това дава възможност големите европейски музейни институции с голям туристопоток и съответно оборот от продажба на билети, рекламни материали, сувенири и т. н., да споделят своите „скромни“ приходи с развиващи се музеи с малък туристически оборот.Е, ние направихме точно обратното на европейската практика. И то си има обяснение...

Шеф на международната дейност на Министерството на културата е Деяна Данаилова. Разкритие на 19 минути миналата есен доказа, че именно тя опорочи конкурса за Европейска столица на културата като негов организатор от българска страна. Домакинството бе дадено на Пловдив – града, за който работи собствената й дъщеря. Случаят стигна до Европейската комисия, а след това беше потулен от виновниците покрай изборите през октомври. 

Вместо да бъде уволнена или поне наказана за удивителната наглост, дъщерята на първия секретар на БКП в Русе по времето на соца, която се ползва с протекциите на Вежди, въпреки факта, че семейството й прекръщава мюсюлмани като, него е издигната. 

Тъй като е ясно, че Вежди Рашидов няма да подаде оставка след скандала, нека поне да вземе главата на Деяна Данаилова! Да не напомняме и предишни международни проблеми, които създаде нейното звено на министерството на културата – например не по-малко трещелия в медиите казус с пращане на самолет и настаняване в 5-звезден хотел на цяла делегация, включваща Вежди, сегашния вицепремиер Румяна Бъчварова, абонираните за командироване от властта журналисти и т.н. на филмовия фестивал във Венеция. Там България беше забъркана в скандал, тъй като се разкри, че всичко това е извършила някоя си Мишел Бонев – една от жените, уреждали „колежки“ за купоните на Берлускони, за която той се бе опитал да уреди несъществуваща награда. 

Стига сме се посрамвали като нация заради такива недоразумения!





Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей