Свързани новини

31.10.2018 17:26

България е на дъното по продължителност на живот в ЕС

Видян 1892 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Евростат поставя страната ни начело на антикласациите на Европа. Данните от анализ за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г. сочат при средна средни стойности  за ЕС от 81 години  в България цифрата е 74.9.


  Страната ни е на последно място в рейтинга, най-вече благодарение на отчайващата статистика на три български региона. Очаквано най-малко живеят хората в Северозападния регион, където продължителността на живота е на последно място измежду всички региони в ЕС.  В северозападна България  се живее средно около 73.3 г.. Този регион е последван от от Югозападния  със 74.4 г. и Северния Централен  със стойности от 74.4 г.
Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч - по 26 на сто. Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град – 17% и в област Варна – 18%.
Като причини за подобна картина у нас могат да бъдат посочени редица фактори. Несъмненно данните на Евростат корелират и с нивата на бедност в България.
   Статистиката сочи, че в доходите на българите вече се разминават 8 пъти със средните нива в ЕС. Над милион и 600 хиляди българи живеят с месечен доход до 600 лв., а  83% до 1000 лв. Те не им осигуряват икономическа сигурност. Според Евростат около 30% от населението или 2,5 млн. българи мизерстват, показват данни за 2017г..
НСИ  отчита най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност сред българите на възраст  над 65  години.  Това са около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души, което е обяснение за статистиката за продължителност на живот.
Отделен фактор е и състоянието на здравеопазването у нас. Освен проблеми с материалната база и липсата на специалисти, все по-честите  стават и икономиите от страна на НЗОК.
Същевременно кабинетът отчете, че българите живеят по-добре и по-дълго. В отчета за 2017 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България, правителството гордо посочва, че средната продължителност на предстоящия живот се увеличава с 0.1 години.

Президентът Румен Радев вече призова правителството да прочете демографската статистика и да се запознае с числата, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далече преди нас.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.