Петър Чобанов

Свързани новини

20.02.2024 16:45

България е изпълнила фискалните критерии за еврозоната: Подуправителят на БНБ Петър Чобанов

Видян 970 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Не разчитаме на изключения, важното е последователно с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната". Това заяви пред журналисти подуправителят на Българската народна банка Петър Чобанов след конференцията за бъдещето на финансовата интеграция на ЕС, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

"Вече сме част от единния надзорен механизъм по линия на ЕС. България показва, че много бързо може да се интегрира. Важно е институциите да са в много добра форма", подчерта Чобанов след конференцията "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро".

"Важно е последователно, с действията си, и с позициите си да покажем, че сме готови за Еврозоната, оттам нататък тя ще си дойде по естествен начин. И от днешната конференция, ако обобщим участието и изказванията, можем да направим няколко основни извода.


Първо, това което каза и представителя на Европейската централна банка (ЕЦБ), ние вече сме част от Единния надзорен механизъм по линия на Банковият съюз. Тоест, ние сме там наравно с останалите и впечатленията от нас, както самият той подчерта са отлични, тоест ние много бързо сме се приспособили и в момента задаваме правилата, които спазват всички останали. Тоест, ние показваме, че можем много бързо да се адаптираме и това ще се случи, когато влезем в Еврозоната и започнем да участваме по-пълноценно във вземането на решения и за паричните политики. Второ, институциите е важно да са в много добра форма и да го подчертаваме непрекъснато. Както и аз самият казах, важното е, че през всички тези години ние трасирахме пътя към Еврозоната посредством една независима Централна банка, която е авторитетна.


И която винаги тогава, когато правителството се опитва да се отклони от стабилната фискална траектория, тя се опитва да го върне обратно, като излъчва недвусмислени сигнали и предприема действия за това. Както беше и действието с увеличаване на  минималните задължителни резерви от средата на миналата година, които достигнаха 12%. Както беше и предупреждението, което по време на дебатите за бюджета казахме, че е хубаво да продължаваме да можем да разказваме тази история за стабилните и дисциплинирани публични финанси.


  И за целта трябва да се предприемат някои мерки, така че да не се допусне  дефицитът да надхвърли критерият от Маастрихт от 3%. Виждаме, че засега се справяме с това и е много важно да сме убедителни в тази посока, тъй като и останалите участници в конференцията го казаха категорично "България е изпълнила фискалните критерии, изпълнява ги последователно, изпълнява ги за дълго време", да продължим да ги изпълняваме. Те са пряко свързани с инфлационният критерий, който както виждаме инфлацията започва да се забавя и се надяваме за благоприятен изход", обясни Чобанов.

"Това, което чухме от представителят на Европейската комисия г-н Фалке е, че първо, това което ни очаква е редовният доклад през юни, да не предпоставяме неговия изход, да продължаваме да полагаме усилия, така че да можем да отговорим на критериите, колкото и трудно да изглежда в тази ситуация. От там нататък какво ще се постигне в допълнителни политически разговори е наистина въпрос към изпълнителната власт. Ако те успеят по някакъв начин да договорят и допълнителен доклад, това може да е и от полза. Но към момента трябва да продължаваме да излъчваме посланието, че ние се стремим да изпълним правилата такива, каквито са.


Ние стоим дисциплинрано, ние стоим отговорно, имаме консенсус между основните институции, че това  е пътят напред. Имаме политическата подкрепа в парламента за приемане на еврото, имаме авторитетната позиция на Централната банка. И имаме вече и усилията на изпълнителната власт, която на политическо ниво да съумее да договори допълнително, ако трябва и допълнителен доклад. Но както казах, важното е това - изпълняваме критериите, изпълняваме правилата, и показваме с поведението си, че не се стремим към изключения, а напротив, че стоим достатъчно авторитетно да се справяме с предизвикателствата.

По темата, че днес от Министерството на финансите излязоха със специално прессъобщение, че ще работят за сливане между НАП и Агенция “Митници", Чобанов потвърди, че той е лансирал тази идея във времето, в което е бил финансов министър.

“Нали от тук нататък наистина е трудно. Наистина има логика да се търси синергия между двете институции от гледна точка особено и на по-големите данъкоплатци, които са съответно и под регулациите на Агенция “Митници". Така че зависи на какво ниво и как ще се стартира този процес. В него има логика, въпросът е да се доведе до успешен край. 


Това не е лесно и от гледна точка на спецификата на институциите, но за целта трябва наистина, както планираме процесите, ако направим аналогия за Еврозоната, тук да се планира процесът, да си има нещо като мастър план, кой е отговорен за това, какви срокове се спазват и оттам да се търси вече конкретния резултат. Идеята има своята логика, тя може да доведе до синергия разбира се, в зависимост от това как ще се реализира всичко на практика", заяви подуправителят на БНБ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни