Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже да подпише подкрепения от републиканците пакет за военна помощ за Израел, ако в него не са включени милиарди за Украйна, според бюджетната служба на Белия дом.

Свързани новини

01.11.2023 10:02

Байдън заплаши да наложи вето на републиканския пакет за помощ на Израел

Видян 954 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже да подпише подкрепения от републиканците пакет за военна помощ за Израел, ако в него не са включени милиарди за Украйна, според бюджетната служба на Белия дом.

Във вторник Службата за управление и бюджет (СУРБ) излезе с изявление, в което се прави дисекция на републиканското предложение, като се казва, че то "вкарва партизанщина в подкрепата за Израел" и не отделя средства за Киев в конфликта му с Русия.

"Конгресът последователно е работил по двупартиен начин за предоставяне на помощ за сигурността на Израел и този законопроект заплашва ненужно да подкопае този дългогодишен подход", заявиха от службата и добавиха, че "раздвояването на помощта за сигурността на Израел от другите приоритети в допълнението за националната сигурност ще има глобални последици".


В понеделник републиканците в Конгреса представиха пакет от помощи за Израел в размер на 14 млрд. долара, като призоваха да се намалят средствата, заделени за Службата за вътрешни приходи съгласно Закона за намаляване на инфлацията на Байдън, и да се пропусне помощта за сигурността на Украйна, наред с други съкращения. Новоназначеният председател на Камарата на представителите на ПП Майк Джонсън заяви, че би искал да "раздвои" помощта за Израел и Украйна, което е в пряко противоречие с плана на Белия дом да свърже двата въпроса.

ОМВ заяви още, че републиканският законопроект "е лош за Израел, региона на Близкия изток и за нашата национална сигурност", но добави, че Белият дом ще продължи да работи със законодателите за намиране на компромис.

Въпреки че повечето републиканци гласно подкрепят допълнителната помощ за Израел на фона на операцията му за ликвидиране на Хамас в Газа, подкрепата за Киев стана спорна в партията. По време на неотдавнашните преговори за предотвратяване на спирането на работата на правителството Белият дом не успя да осигури милиарди помощи, поискани за Украйна, поради съпротивата на ГП. Бившият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти беше отстранен от поста си в резултат на противоречията, след като някои бунтовнически настроени републиканци го обвиниха, че се е опитал да умиротвори демократите по отношение на законодателството за временни разходи.


Докато законодателите приемаха законопроект за временно финансиране, за да избегнат спирането на работата на правителството по-рано този месец, те решиха да изключат изцяло помощта за Украйна от мярката, като отложиха въпроса за по-пълен пакет от разходи.

В отговор на оплакванията на републиканците министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна ще бъде изправена пред поражение от Русия без американската щедрост, настоявайки, че Вашингтон не трябва да "издърпва килимчето изпод тях сега".

Въпреки преките американски военни помощи в размер на около 50 млрд. долара от февруари 2022 г. насам, украинският президент Владимир Зеленский се чувства "предаден" от западните партньори на Киев, тъй като доставките на оръжие са се забавили, заявиха неотдавна негови помощници пред списание Time. "Те са го оставили без средства да спечели войната, а само със средства да я оцелее", пише изданието, като се позовава на член на екипа на Зеленский.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ! 01.11.2023 10:09

    Не съм за демократите, но Байдън прави невероятни неща, особено за Украйна. Представям си, ако беше тръмп на негово място..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,