Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и украинският президент Володимир Зеленски дават съвместна пресконференция в Белия дом във вторник. Мандел Нган/AFP

Свързани новини

13.12.2023 10:02

Байдън обеща 200 милиона долара за Украйна след срещата със Зеленский

Видян 810 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща още 200 млн. долара спешна военна помощ за Украйна. Той пое ангажимента по време на среща в Овалния кабинет с украинския президент Владимир Зеленский във вторник.

Срещата се провежда, след като миналата седмица в Сената на САЩ беше блокиран законопроект, предвиждащ отпускането на 60 млрд. долара помощ за Киев, тъй като републиканците поискаха по-строг имиграционен контрол на южната граница на САЩ в замяна на одобряване на помощта за Украйна.

Говорейки пред репортери след срещата във вторник, Байдън настоя Конгресът да "приеме допълнителното финансиране за Украйна" преди да прекъсне ваканцията, като добави, че ако това не бъде направено, ще бъде "най-големият коледен подарък" за руския президент Владимир Путин.

"Решенията, които ще вземем сега, ще определят бъдещето за десетилетия напред, особено в Европа", каза Байдън.

Последната помощ в размер на 200 млн. долара, обявена от Байдън, ще бъде предоставена по линия на президентското правомощие за намаляване на средствата (PDA), което позволява на администрацията на Байдън да прехвърля оръжия от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса в случай на извънредна ситуация.

Пакетът ще включва боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), високоскоростни противорадиоактивни ракети, противотанкови системи, артилерийски снаряди, ракети, боеприпаси за разрушаване, 4 млн. боеприпаси за стрелково оръжие, генератори и друго оборудване и резервни части, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на американски официални лица.

По-рано през деня Зеленский се срещна със законодатели на Капитолийския хълм, за да помоли за повече помощ на фона на продължаващия конфликт на Киев с Русия. Украинският лидер се срещна с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, както и с редица други сенатори. Публикувайки в X (бивш Twitter), Зеленский заяви, че е имал "приятелски и откровен разговор" с лидерите на Сената.


Лидерът на републиканците Мич Макконъл обаче заяви пред репортери във вторник, че ще бъде "практически невъзможно" Конгресът да приеме пакета за допълнително финансиране, който включва спрените 60 млрд. долара за Киев, преди Коледа, като заяви, че това трябва да стане като част от по-широк пакет, който включва промени в политиката за сигурност на границите.

В понеделник сенаторът от Охайо Джеймс Дейвид Ванс нарече пътуването на Зеленски "напълно позорно", като обвини украинския лидер, че идва в САЩ, "поучава" американците и "иска" повече от доларите на данъкоплатците им.

Молбите на Зеленский за продължаване на икономическата и военната помощ идват на фона на шестмесечната контраофанзива срещу Русия, която не е дала значителни резултати. По данни на руското министерство на отбраната от началото на юни войските на Киев са загубили над 125 000 военнослужещи и 6000 единици тежка техника.


На снимката:Президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) и украинският президент Зеленский дават съвместна пресконференция в Белия дом във вторник. Мандел Нган/AFP


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева