Президентът на САЩ Роналд Рейгън се ръкува със съветския лидер Михаил Горбачов след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, Вашингтон, 8 декември 1987 г. © AP / Bob Daugherty

Свързани новини

31.08.2022 10:09

Байдън: Горбачов рискува цялата си кариера за по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази най-дълбоките си съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов на семейството и приятелите му, като похвали готовността му да "рискува цялата си кариера" за "по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора".

"Когато той идва на власт, Студената война продължава вече почти 40 години, а комунизмът - още по-дълго, с опустошителни последици. Малцина високопоставени съветски служители имаха смелостта да признаят, че нещата трябва да се променят", заяви Байдън в изявление, разпространено от Белия дом във вторник вечерта, описвайки Михаил Горбачов като "човек със забележителна визия".


Горбачов "вярваше в гласността и перестройката. . . не просто като лозунги, а като път напред за хората в Съветския съюз", продължи президентът, като заяви, че съветският лидер "е приел демократичните реформи", които са сложили край на "десетилетията на брутални политически репресии"

"Това бяха действията на рядък лидер - човек с въображение, който вижда, че е възможно различно бъдеще, и със смелост да рискува цялата си кариера, за да го постигне".


 Байдън също така припомни посещението на Горбачов в Белия дом през 2009 г. , когато "дълго време говориха за продължаващата работа на нашите страни за намаляване на ядрените запаси на САЩ и Русия".


"Изпращаме най-дълбоките си съболезнования на семейството и приятелите му, както и на хората навсякъде, които са се възползвали от неговата вяра в един по-добър свят", добави Байдън.

Горбачов почина във вторник в Москва на 91 години. През 1985 г. става генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, а през 1990 г. влиза в историята като първия президент на СССР. Той бе и последният, тъй като Съветският съюз се разпада в края на 1991 г.


 На снимката: Президентът на САЩ Роналд Рейгън се ръкува със съветския лидер Михаил Горбачов след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, Вашингтон, 8 декември 1987 г. © AP / Bob Daugherty


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева