Ас. Василев и Денков

Свързани новини

15.11.2023 14:19

Ас. Василев и Денков пак режат парите за ВУЗ-овете в бюджета: Ексминистърът на образованието

Видян 2741 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Делът на разходите за висше образование като процент от БВП ще падне за трета поредна година (от 0,76% през 2021 г. на 0,6% за 2024 г.). Трети проектобюджет на Асен Василев и Николай Денков (б.р. първия път като министри – единия финансов, а другия – ресорен, в кабинета Петков-Нинова), трето поредно намаление.
Проектобюджет 2024 не предвижда нищо допълнително за висше образование. Няма да продължи нито една от политиките, които се провеждаха предходните години. Не са планирани допълнителни средства за:


1. Увеличаване на финансирането в зависимост от оценка за качество и реализация. Освен повишаване на средствата за обучение в специалности и висши училища с висока оценка, тази политика включва и намаляване на финансирането и приемът за специалностите и ВУ с ниска оценка. Висшето образование е единствената публична система, в която финансирането зависи от качествена оценка.


2. Повишаване на минималните възнаграждения за академичните длъжности. Ще се задълбочи изоставането от останалите сфери. Висшите училища и сега трудно мотивират най-добрите студенти за академична кариера. В основата на доброто висше образование е възможността да се възпроизвеждат школи (катедри). Минималната заплата за асистент има сигнално значение за младите хора, които решават да се включват в академична професия.


3. Намаляване на разликата във финансирането между различните професионални направления. В предходните години се ограничаваше приемът в специалностите от социалните, стопанските и правните науки съпроводено с увеличение на финансирането на един учащ. Увеличаваха се и разходните нормативи за инженерните, природо-математическите, изкуствата и хуманитарните направления.
Висшите училища ще трябва сами да се справят с увеличената обща МРЗ и разходите за издръжка. Няма да има повишение и на стипендиите на студентите и докторантите, поради което реалният им размер ще намалее заради инфлацията.


Но важното е, че имаме академик за министър-председател”, пише бившият образователен министър, още по-висш служител в Министерството на финансите, а в момента депутат Красимир Вълчев.
Напомняме няколко факта:


Подобно намаление всеки път в бюджетите на Василев и Денков има и за културата.


При първия си бюджет Василев и Денков уж взеха 20М лв. от прокуратурата, за да ги дадат на ВУЗ-овете, но „забравиха”, та едва при актуализацията през 2022 г. справедливостта възтържествува.


Същите тези уж искаха баш 24 май за национален празник, понеже много държали на духовността.


Денков е уникален случай в историята, като първия самопредложил се и самоприел се за академик (по сапуна и пяната), възползвайки се от своето служебно положение


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог